Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmenin Yolları

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmenin Yolları

Pandemi ile birlikte, bağışıklık sistemi ve onu güçlü tutmanın önemi daha da belirginleşti. Vücudunuza giren virüs ve bakteri gibi mikroorganizmalarla savaşarak, sizi hastalıklardan ve bunların zararlı etkilerinden koruyan bu sistem, doğuştan sahip olduğumuz doğal bağışıklık sistemi ve mikroorganizmalarla karşılaştıkça ürettiğimiz antikorlarla gelişen “kazanılmış bağışıklık” denilen ikinci bir sistemden oluşur. Yani sağlıklı bir yaşam sürmek için vücudumuzun savunma mekanizmasının tüm parçalarını güçlü tutmamız gerekiyor.

Bağışıklık sistemi pek çok farklı nedenden zayıflayabiliyor. Bazı ilaçlar veya enfeksiyon hastalıkları, radyoterapi tedavileri, diyabet, yetersiz ve dengesiz beslenme, stres, aşırı alkol ve sigara tüketimi, düzensiz ve yetersiz uyku veya hareketsiz yaşam tarzı bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabiliyor. Bağışıklığı yeniden güçlendirmenin temel adımlarından biri elbette ki beslenmenizi düzene sokmak. Bunun yanında, alacağınız bazı günlük önlemler ve kazanacağınız alışkanlıklarla, bağışıklığı kötü etkileyen durumları ortadan kaldırabilir veya bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.

 

Bağışıklık Sisteminizi Nasıl Güçlendirebilirsiniz?

 

Yeterli ve Dengeli Beslenin

 

Yeterli ve Dengeli Beslenin

Beslenmemizi düzene sokmak bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin ilk ve en büyük adımı. Dünyada en uzun yaşam listesinde Akdeniz ülkeleri ve Japonya’nın başı çektiğini biliyoruz. Buralardaki beslenme düzenine baktığımızda zeytinyağı, mevsim meyve ve sebzeleri, deniz ürünleri, az miktarda şarap, fermente ürünler ve az yağlı etin temel yiyecekler olduğunu görüyoruz. Özellikle antioksidan bakımından zengin sebze ve meyveleri, değerli yağları ve sağlıklı eti beslenmenize ekleyerek bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Doğada inanılmaz bir yiyecek çeşitliliği bulunuyor. Her meyve ve sebzenin de ayrı ayrı faydaları var. Bu yüzden tabaklarınızı mümkün olduğunca renkli tutmaya, meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin.

 

Yemeklerinizi Bağışıklık Dostu Baharatlarla Renklendirin

 

Yemeklerinizi Bağışıklık Dostu Baharatlarla Renklendirin

Mutfağımız baharat açısından zengin bir mutfak. Bu sayede, bağışıklığı güçlendiren baharatlı yemeklere yer vermek hiç zor değil. Antioksidan ve antienflamatuar deposu kurkumin içeren zerdeçal çok güçlü bir bağışıklık destekleyicisi. Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketerek etkisini artırabilirsiniz. Aynı şekilde zencefil de sizi hastalıklara karşı koruyor. Bunun yanında kekik, karabiber, pul biber de bağışıklık güçlendirici baharatlar olarak tabaklarınızı renklendirmeyi bekliyor.

 

Probiyotik Tüketmeyi Alışkanlık Haline Getirin

 

Probiyotik Tüketmeyi Alışkanlık Haline Getirin

Vücudunuza probiyotik takviyesi almak bağışıklığınızın düzenlenmesine destek oluyor. Probiyotikleri ev yoğurdu, kefir, turşu gibi besinlerden alabilirsiniz. Bununla birlikte eczanelerden satın alacağınız probiyotik gıda takviyeleriyle de bağışıklığınızın düzenlenmesine destek olabilirsiniz.

 

Bol Bol Sıvı Tüketmek Sandığınızdan Daha Önemli

 

Bol Bol Sıvı Tüketmek Sandığınızdan Daha Önemli

Su, vücuttan toksinlerin atılmasına destek olduğu gibi, besinlerin hücrelerinize taşınmasına, bakteri ve virüslerin etkisiz hale gelmesine de yardımcı oluyor. Günde ortalama 10-12 bardak su tüketmenin yanı sıra, antioksidan zengini yeşil çay ve beyaz çay tüketmek de bağışıklık sisteminizin düzenlenmesine destek oluyor.

 

Deniz Ürünleri ve Omega-3 Zengini Besinleri Öğünlerinize Ekleyin

 

Deniz Ürünleri ve Omega-3 Zengini Besinleri Öğünlerinize Ekleyin

Omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini desteklediğini biliyoruz. Soğuk deniz balıklarında, ceviz ve keten tohumunda, avokado ve semizotunda bolca omega-3 bulunur. Bu besinlerle hem öğünlerinizi renklendirip hem de bağışıklığınızı destekleyebilirsiniz.

 

Düzenli Egzersiz Yapın ve Uykunuzu Düzene Sokun

 

Düzenli Egzersiz Yapın ve Uykunuzu Düzene Sokun

Düzenli egzersiz yapmanın faydaları saymakla bitmiyor. Kendinize uygun bir programla yapacağınız egzersizler yaşam kalitenizi artırır, kilo kontrolü sağlar, ruh haliniz üzerinde pozitif bir etki yapar. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizin güçlenmesine de yardımcı olur. Bunun yanında uyku kalitenizi artırmanız da çok önemli. En az yedi saatlik, tam karanlık ortamda deliksiz bir gece uykusuna ihtiyacınız var. Bunun için kalın perdeler kullanın ve telefon gibi elektronik eşyaları uyuduğunuz odada bulundurmamaya çalışın.

 

Stresle Mücadele Edin

 

Stresle Mücadele Edin

Günümüzde stresten uzak yaşamanın zor olduğunun farkındayız. Özellikle büyükşehirlerde dışarıya adım atmamızla birlikte stres yaşamaya başlayabiliyoruz. Ancak bilmeliyiz ki stres yalnızca ruh halimizi etkilemiyor; bağışıklık sistemimizin zayıflamasına da yol açıyor. Düzenli egzersiz yaparak, meditasyon ve yoga gibi sakinleştirici aktivitelere zaman ayırarak günlük stres düzeyinizi azaltabilirsiniz.

 

Alkol ve Sigaradan Uzak Durun

 

Aşırı alkol ve sigara tüketimi belki de bağışıklık sisteminizin en büyük iki düşmanı. Düzenli ve aşırı miktarlarda alınan alkol vücudunuzu enfeksiyonlara daha açık hale getiriyor. Alkol tüketiminizi sınırlandırmak bu açıdan çok önemli. Sigara ise sayısız kötü etkisinin yanı sıra, bağışıklığınızı da zayıflatıyor. Özellikle solunum yolu enfeksiyonları sigara içen kişilerde, içmeyenlere oranla çok daha fazla görülüyor.

 

Atıştırmalıklarınızı Sağlıklı Olanlarla Değiştirin

 

Atıştırmalıklarınızı Sağlıklı Olanlarla Değiştirin

Gün içinde, özellikle masa başında çalışırken eliniz hep bir atıştırmalık mı arıyor? Öyleyse bu alışkanlığınızı daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Fındık, ceviz, badem, ay çekirdeği gibi yağlı tohumlar, süper besinlerle birleştiğinde vücudunuzun savunma mekanizmasına yardımcı oluyor. Siz de bağışıklık güçlendirici sağlıklı atıştırmalıklar arıyorsanız, ZBARZ’ın 7’li tanışma paketiyle damak tadınıza en uygun atıştırmalığı seçebilir, bağışıklığınızı destekleyebilirsiniz.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.