Adını Sıkça Duyduğumuz Intermittent Fasting Diyeti Hakkında 7 Bilgi

Son günlerin popüler diyet programı intermittent fasting, hem faydalarıyla hem de diğer diyetlerden ayrılan düzeniyle ilgi çekiyor. Türkçe’ye “aralıklı oruç” olarak çevrilen intermittent fasting, fazla kilolardan hızlı bir şekilde kurtulmanıza yardımcı oluyor. Hem uygulama şekliyle hem de kısa sürede gösterdiği etkilerle diğer diyet programlarının önüne geçmeyi başaran intermittent fastingi yakından tanımak ister misiniz? Sizin için intermittent fasting ile ilgili 7 önemli bilgiyi bir araya getirdik.

 

1. İstediğiniz Her Şeyi Yiyebiliyorsunuz

 

Aralıklı oruç olarak da bilinen intermittent fasting, sizi kısıtlamıyor. Dilediğiniz her şeyi yiyebiliyorsunuz. Elbette sağlıklı ve dengeli beslenmek vücudunuz için çok önemli. Fakat intermittent fasting, diğer diyet programlarında olduğu gibi size “Şunu tüketemezsiniz, bunu sadece küçük bir parça şeklinde yiyebilirsiniz.” gibi talimatlar vermiyor.

“Aralıklı oruç” adından da anlaşılacağı üzere, bu diyet programında bir süre aç kalmanız gerekiyor. Aç kalmanız gereken sürede hiçbir şey yiyemezsiniz ama yemek vaktinde dilediğinizi yeme konusunda özgürsünüz.

 

2. Farklı Türleri Var

 

Intermittent fasting, birden fazla uygulama türüne sahip. Dolayısıyla bu diyeti uygulamak isteyenler, kendilerine en uygun diyet programını seçebilirler. Aşağıda sizler için çeşitli intermittent fasting programlarını derledik:

  • Gün Aşırı Oruç: Adından da anlayacağınız üzere, iki günde bir yapılan oruç uygulaması olduğunu söyleyebiliriz. Oruç günlerinde hiçbir şey yememeniz gerekiyor, diğer günlerde ise ortalama 500 kaloriye kadar besin tüketmekte serbestsiniz.
  • 16/8 Orucu: Bu diyet programında ise 16 saatlik bir oruç süresi bulunuyor. 16 saat boyunca hiçbir şey yemiyorsunuz. Günün geri kalan 8 saatinde ise dilediğiniz besinleri tüketebiliyorsunuz. Bu programı uygulayanlar genelde akşam yemeği yedikten sonra oruca başlıyor ve ertesi gün kahvaltıyı es geçerek yemek saatine kadar aç kalıyorlar.
  • Ye – Dur – Ye: Bu diyet programında, haftanın bir ya da iki günü 24 saat boyunca hiçbir şey yemiyorsunuz. Geri kalan günlerde ise özgürce besleniyorsunuz.
  • 5:2 Diyeti: Bu konseptte ise haftanın beş günü normal besleniyorsunuz, kalan iki gününde ise kalori alımını kısıtlıyorsunuz. Kadınlar bu iki günde 500 kalori alırken erkekler ise 600 kalori alabiliyor. Dolayısıyla bu uygulamada bütünüyle aç kalmak, hiçbir şey yememek gibi bir durum söz konusu değil.

 

3. Kilo Vermeyi Destekler

 

Kilo Vermeyi Destekler

Aralıklı oruç, yağ yakımını hızlandırır. Bu sayede fazla kilolardan ve yağlardan hızlı bir şekilde kurtulmanıza yardımcı olur. Ayrıca bu diyette yediklerinize, yemek zamanlarınıza ve besinlerin kalorisine dikkat etmek zorunda kalmanız size beslenme bilinci aşılar. Bu sayede daha sağlıklı beslenmeye başlayabilirsiniz.

 

4. Kan Şekerini Düzenler

 

 

Aralıklı orucun kan şekerini düzenleyip ani iniş ve çıkışları önlediği biliniyor. Yapılan bir araştırmada, diyabetli katılımcılar iki hafta boyunca 16:8 intermittent fasting programına tabi tutulmuş. Bu iki haftanın ardından katılımcıların hem kilo verdiği hem de kan şekerlerinin düzenlendiği gözlenmiş.

5. Kalbi Korur

Kalbi Korur

Aralıklı orucun en önemli özelliklerinden biri de kalp sağlığını desteklemesi. Kalp rahatsızlıklarına bağlı ölümlerin ve ağır hastalıkların oldukça arttığı günümüzde, aralıklı oruç ile kalp sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Yapılan bir araştırmada, “gün aşırı oruç” konseptinin uygulandığı farelerin kalp krizinden kurtulma şansının, normal beslenme düzenine sahip olan farelere göre %66 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

 

6. Beyin Fonksiyonlarını Destekler

 

Aralıklı oruç ile ilgili araştırmalardan bazıları, bu uygulamanın beyin fonksiyonlarını desteklediğini gösteriyor. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalardan elde edilen bulgulara göre; aralıklı oruç, beyni hafıza ve öğrenme kabiliyetindeki azalma riskine karşı koruyor. Beyin hücrelerinin fonksiyon kaybına uğramasını engelliyor ve Alzheimer gibi hastalıkların gelişimini yavaşlatıyor.

 

7. Açlık Hissini Azaltır

 

Leptin, açlık hormonu olarak da bilinir. Yağ hücreleri tarafından üretilir ve gerektiğinde yeme eylemini durdurma sinyali verir. Aç olduğunuzda vücudunuzdaki leptin seviyesi düşer, doyduğunuzda ise leptin seviyesi yükselir. Bu hormon, yağ hücrelerinde üretildiği için aşırı kilolu kişilerde leptin direnci ortaya çıkabilir ve açlık konusunda bir hassasiyet oluşabilir. İntermittent fasting uygulayan katılımcıları inceleyen bir bilimsel çalışmada, bu diyet düzeninin katılımcıların vücudundaki leptin seviyesini dengelediği ve açlık hissini azalttığı gözlemlendi.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.