Fast Food Tüketiminin Sağlığınıza Olan 8 Zararı

Zaman kaybını en aza indirmek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde doğup dünyaya yayılan fast food kültürü, ülkemizde de 2000’li yıllardan beri yemek alışkanlığında büyük bir yer ediniyor. Öyle ki tüm alışveriş merkezlerinde, caddelerde ve üniversitelerde en az bir fast food restoranı bulunuyor. Peki, hayatımızda böylesine büyük bir yer edinen ve birçok insanın vazgeçemediği fast food ürünleri göründüğü kadar masum mu? Sizler için fast food tüketmenin sağlığımıza verdiği 8 zararı listeledik. Gelin, birlikte fast food tüketiminin zararlarını inceleyelim!

1. Bağırsaktaki Faydalı Bakterileri Yok Ediyor

 

Sindirim sistemimizde ve bağırsaklarımızda milyonlarca faydalı bakteri ve organizma yaşıyor. Bu bakteri ve organizmalar, vücudumuzda mikroplara karşı kalkan görevi görürken aynı zamanda sindirim sistemine yardımcı oluyorlar. Ancak severek tükettiğimiz fast food ürünleri, bağırsaklarımızda ve sindirim sistemimizde bulunan faydalı bakteri ve organizmaları etkisiz hale getirebiliyor. Bu sebeple bir an önce fast food tüketimini azaltarak bağırsaklarınızı ve sindirim sisteminizi desteklemeniz gerekiyor.

 

2. Bağımlılık Yapıyor

 

Hepimiz fast food tüketmeyi çok seviyoruz, değil mi? Peki, sizce zararlarını bildiğimiz halde neden sürekli fast food yeme isteği duyuyoruz? Fast food ürünleri; içerisinde bol miktarda tuz, yağ ve şeker bulunduruyor. Tamamen tüketicinin haz duyma isteğine göre hazırlanan fast food ürünleri, zamanla vücut tarafından “bir mutluluk kaynağı” olarak algılanmaya başlıyor. Üstelik, beyinde mutluluk hormonu üreten bölgeyi tetikleyerek tüketiciyi bağımlı hale getiriyor. Bu yüzden birçoğumuz mutsuz olduğunu düşündüğü her an fast food tüketme isteği ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu döngü ise uzun vadede depresyona yol açıyor.

 

3. Kanser Riskini Artırıyor

 

Fast food tarzındaki besinler bol miktarda doymuş yağ, trans yağ, şeker, tuz ve un içeriyor. Uzak durulması gereken üç beyazın ve vücutta zararlı etkilere yol açabilen yağların kullanılması ise kanser riskini artırıyor.

 

4. Bağışıklık Sistemini Zayıflatıyor

 

Fast food türü ürünlerin içeriğinde bol miktarda işlenmiş un, trans yağ, şeker ve katkı maddeleri gibi bağışıklık sistemine zararlı çeşitli bileşenler bulunuyor. Üstelik, bu yiyecekler vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral ihtiyacını da karşılayamıyor. Fast food tarzı ürünlerin içeriği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve vücudun kronik hastalıklara açık hale gelmesine olanak sağlıyor.

 

5. Obeziteye Sebep Oluyor

 

Fast food ürünler, yüksek enerji içeriyor. Ayrıca içeriğinde bazı besin maddelerine vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla yer veriyor. Bu durum ise uzun vadede birçok hastalığı tetikliyor. Bu hastalıkların başında ise obezite bulunuyor. Günümüzde özellikle gençlerde yaygın şekilde görülen obezite, insülin direncini etkileyip şeker hastalığına zemin hazırlıyor. Bununla da yetinmeyip vücudu kalp hastalıklarına ve karaciğer yağlanması gibi diğer problemlere de açık hale getiriyor.

 

6. Diyabet ve Hipertansiyon Eğilimini Artırıyor

 

Bildiğiniz gibi kan basıncının normal seviyeden daha yüksek olması durumuna hipertansiyon deniyor. Fazla fast food tüketimi zamanla fazla kilolara sebep olabiliyor. Fazla kilolar ise diyabet ve hipertansiyona davetiye çıkarıyor. Bu da ilerleyen dönemde vücudun önemli problemlerle karşı karşıya kalmasına sebep olabiliyor.

 

7. Ağız ve Diş Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

 

Fast food ürünleri, diş sağlığımızı da olumsuz yönde etkiliyor. Bu tür ürünleri tükettiğimizde; içeriğinde bulunan tatlandırıcılar, aroma katan maddeler, renklendiriciler ve diğer katkı maddeleri diş sağlığımızın en büyük düşmanları haline geliyorlar. Bu maddeler dişlerimizin renk pigmentine etki edip renk değişikliğine sebep olabiliyor.

Aynı zamanda fast food türü gıdaların içeriğinde bulunan fazla miktardaki sodyum maddesi ise kalsiyum emilimini durdurarak diş sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

 

8. Sosyal ve Psikolojik Problemlere Sebep Oluyor

 

Fast food türündeki ürünler, zaman içerisinde çeşitli sağlık sorunlarına sebep olduğu için olumsuz duygular yaşamanıza da neden olabiliyor. Ayrıca fazla kilolara, ağız ve diş sağlığında problemlere yol açabildiği için öz güveninizi zedeleyebiliyor. Bu da sosyal ortamlardan uzak kalmanıza ve kendinizi daha yalnız hissetmenize neden oluyor. Dolayısıyla fast food tarzı besinlerin sadece fizyolojik değil, psikolojik zararlarının da olduğunu söyleyebiliriz.

Zbarz Diyetisyen
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.