Besin Mayası Nedir? Faydaları Nelerdir?

Besin mayası

Eski çağlardan itibaren ekmek yapımında kullanılan besin mayası, oldukça sağlıklı bir inaktif maya. Besin mayası hem başlı başına bir besin kaynağı olarak hem de besinlerin içeriğini zenginleştirmek için katkı maddesi olarak kullanılıyor. Bilinen en eski mayalardan olan Saccharomyces cerevisiae türüne ait bir maya olan besin mayası, dünyada “nutritional yeast” adıyla biliniyor.

Vejetaryen ve vegan yemeklerinde oldukça popüler olan besin mayasının peyniri andıran güçlü bir tadı var. Bu yüzden özellikle vegan peynirlerde oldukça sık kullanılan bir bileşen olduğunu söyleyebiliriz. Beslenmesi için fosfat, biotin, çeşitli mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyan besin mayası; bu maddelerin bolca bulunduğu pekmez gibi şeker kaynaklarının üzerinde yetiştiriliyor.

Maya, büyüme sürecinin sonunda pastörize işlemlerinden geçerek inaktif hale getiriliyor. Mayaların insan tüketimine uygun olabilmesi için inaktif halde, yani cansız olmaları, gerekiyor. Besin mayası tüm bu işlemlerin sonunda vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir gıda maddesi halini alıyor. Çok yüksek oranda B1, B2, B3, B5, B6, B12, çinko ve folik asit içeren besin mayasının aynı zamanda mükemmel bir lif kaynağı olduğunu söyleyebiliriz.

 

Besin Mayasının Faydaları Nelerdir?

 

Çok Güçlü Bir Lif Kaynağı

Lifler, sindirim sistemimizin düzgün çalışmasını ve bağırsaklarımızın toksinlerden arınmasını sağlıyor. Aynı zamanda midemizde uzun süre kalarak tok hissetmemize yardımcı oluyor. Lif açısından zengin bir kaynak olan besin mayasını, zayıflama döneminizde veya formunuzu korurken tok tutma özelliğinden dolayı tercih edebilirsiniz.

Besin mayası, içeriğinde yer alan lifler sayesinde sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunarak sizi bağırsak ve mide rahatsızlıklarından da koruyor.

 

B Vitaminleri Açısından Oldukça Zengin

 

B Vitaminleri Açısından Oldukça Zengin

Genellikle hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamininin eksikliği; unutkanlık, halsizlik, yorgunluk, depresyon, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi semptomlara sebep olabiliyor ve hayvansal gıda tüketmeyen vegan bireyler için bu durum riskli bir hal alabiliyor. Tüm B vitaminleri açısından oldukça zengin bir kaynak olan besin mayası, hayvansal gıda tüketmeyen ve vitamin eksikliği yaşayan kişiler için tam bir B12 vitamini deposu. Araştırmalara göre 5 gramlık bir porsiyonunda günlük alınması gereken B12 vitaminin %88’ini barındırıyor.

 

Kalp Sağlığını Destekler

 

Kolesterolü düşürerek kalp sağlığına olumlu etkiler yaptığı bilinen besin mayası, kötü kolesterolü düşüren beta-glukan maddesini bolca içeriyor. 2017 yılında yapılan bir araştırmada yüksek kolesterollü erkeklere 8 hafta boyunca uygulanan günlük beta-glukan takviyesinin sonunda, kolesterollerinin %6 oranında azaldığı tespit edildi.

 

Bağışıklık Sisteminizin Güçlenmesini Sağlar

 

Besin mayasının içerisinde yer alan çinko ve beta-glukan gibi bileşenler, bağışıklık sistemimizi destekler. Besin mayasının bağışıklık sistemimizi desteklemesiyle birlikte enfeksiyonlar önlenebilir, alerji belirtileri ortadan kalkar ve hastalıklara yakalanma riski ile hastalık belirtileri azalır.

 

Ruh Sağlığınızı Destekler

 

Ruh Sağlığınızı Destekler

Besin mayasının bir diğer önemli özelliği, ruh halimizi iyileştirmesi ve enerji veren bir gıda maddesi olması. Yine içerisinde bulunan beta-glukanlar ve B vitaminleri sayesinde ruh halinde oluşan dalgalanmaları ve depresyon halini önlüyor. Fiziksel ve ruhsal sağlığınızı destekleyerek depresyon gibi duygu durum bozukluklarının belirtilerini azaltıyor.

 

Tiroit Problemlerinde Vücudunuzu Destekler

 

Selenyum açısından da oldukça zengin olan besin mayası, tiroit bezinin fonksiyonlarını iyileştirerek Hashimato gibi otoimmün tiroit hastalıklarının belirtilerinin ortadan kalkmasına yardımcı oluyor.

 

Şeker Hastalığında Destekleyici Gıda Olarak Kullanılabilir

 

Diyabet hastalığı bulunan kişiler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; besin mayası vücuttaki glikoz oranını düşürüyor ve insülin hormonunun fonksiyonunu artırıyor.

 

Besin Mayası Nasıl Kullanılır?

 

Genellikle lezzetli ve sağlıklı ekmekler yapmak için kullanılan besin mayası, özellikle hayvansal gıdalarda bulunan vitamin ve mineralleri içermeyen vegan/vejetaryen yiyeceklerinde de oldukça sık kullanılıyor. Peynire benzer bir tadının olduğu için çoğu yemeğe kolayca entegre edilebiliyor.

Örneğin; makarnalarda, çorbalarda, patlamış mısır gibi çeşitli atıştırmalıkların üzerinde, salatalarda ve sıcak yemeklerde besin mayasını kullanabilirsiniz. Protein açısından zengin olan besin mayası sporcu beslenmesine de destek sağlıyor. Hayvansal gıda tüketmeyen veya süt ürünlerine hassasiyeti olan kişiler için peynir yapımında kullanılıyor.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.