• Ana Sayfa
  • Manşet
  • Günlük Yarım Saat Yürüyüşün Vücudunuza Yapacağı 8 Etki

Günlük Yarım Saat Yürüyüşün Vücudunuza Yapacağı 8 Etki

Hareketsiz yaşam, ne yazık ki modern dünyanın en olumsuz getirilerinden biri. Kas gücünün yerini iyiden iyiye makinelerin aldığı, çalışanların önemli bir kısmının hizmet sektöründe istihdam edildiği, ulaşımın motorlu araçlarla gerçekleştiği günümüz dünyasında birçoğumuz yeteri kadar hareket edemiyoruz. Bu da, ne yazık ki, vücudumuzun bazı sağlık sorunlarına karşı daha savunmasız hale gelmesine sebep oluyor.

Hareketsiz yaşamın olumsuz etkilerini azaltmak için uzmanlar sık sık önerilerini paylaşıyorlar. İşte ya da okulda uzun süre hareketsiz kalmak yerine kısa molalar verilmesi ve bu molalarda bazı egzersizlerin yapılması gerektiğini aktarıyorlar. Bu kısa molalarda yapılan hareketler elbette yeterli değil. Her gün en az yarım saat kadar yürüyüş yapmaya özen göstermelisiniz. Yapılan çalışmalar yarım saatlik yürüyüşün ne kadar faydalı olduğunu gözler önüne seriyor. Hazırsanız bu kısa yürüyüşün ne kadar faydalı olduğunu gösteren 8 önemli etkiyi incelemeye başlayalım.

1. Kalp Krizi Riskini Düşürüyor

 

Düzenli yürüyüş yapmanın en önemli faydalarından biri de kolesterol seviyesinin dengede tutulması. Yarım saatlik yürüyüşleri bir rutin haline getirmeyi başarırsanız trigliserid olarak adlandırılan kandaki yağ seviyesini düşürebilirsiniz. Bu sayede damar sertliğini önleyebilir, diyabet ve tansiyon değerlerinin düzenlenmesini sağlayarak kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.

 

2. Kilo Vermeye Yardımcı Oluyor

 

Çağımızın en büyük sorunlarından biri de fazla kilolar. Şüphesiz ki fazla kiloların da çok önemli bir kısmı hareketsiz yaşama bağlı olarak ortaya çıkıyor. Her gün yapacağınız yarım saatlik yürüyüşler sayesinde vücudunuz daha fazla kalori yakmaya başlar. Bu da fazla kilolarınızdan daha hızlı kurtulmanızı sağlar.

 

3. Kansere Karşı Kalkan Görevi Görüyor

 

Elbette yürüyüş yapmak, tek başına kanseri önlemiyor. Fakat düzenli bir şekilde yürüyüş yapan kişilerin kansere yakalanma riski, yapmayanlara kıyasla daha düşük seviyelerde. Örneğin yürüyüş yaparak kilo verdiğinizde östrojen hormon seviyesi düzenleneceği için meme ve rahim kanseri riski de azalmış oluyor.

 

4. Diyabeti Geciktiriyor

 

Gün içerisinde yapacağınız yarım saatlik yürüyüşler, insülin direncini kırarak diyabet gelişimi riskini azaltıyor. İnsülin direncinin kırılmasıyla birlikte kan şekeri dengeleniyor. Özellikle aile üyelerinde diyabet geçmişi olanların yürüyüşleri asla ihmal etmemesi gerekiyor. Bu sayede genlerden gelen yatkınlığın getirdiği dezavantajı daha kolay bir şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.

 

5. Mutluluk Veriyor

 

Son dönemde yapılan psikolojik çalışmalar, hareketli bir hayat ve mutluluk arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdi. Eğer hareketsiz bir yaşama sahipseniz gün içerisinde olumsuz duygulara kapılma ihtimaliniz daha fazla olabilir. Bu da uzun vadede depresyon gibi önemli duygu durum bozukluklarına yol açabilir. Bu tip durumların önüne geçmek ve modunuzu yüksek tutmak için her gün en azından yarım saat yürümeye çalışın. Hareketsiz bir dönemden geçiyorsanız yürüyüşe başladıktan sonra duygu durumunuzun ne kadar olumlu etkilendiğini çok rahat bir şekilde gözlemleyebileceksiniz.

 

6. Osteoporoz İhtimalini Düşürüyor

 

Osteoporoz, halk arasında “kemik erimesi” olarak da biliniyor. Özellikle yaşın ilerlemesi, dengeli beslenmeme ve hareketsiz yaşam gibi faktörler osteoporoz riskinin artmasına sebep oluyor. Yarım saatlik yürüyüşler sayesinde kemik yapınızı güçlendirebilir ve ilerleyen yıllarda kemik erimesiyle karşılaşma ihtimalinizi azaltabilirsiniz.

 

7. Bağışıklık Sistemini Destekliyor

 

Gün içerisinde yapılan yürüyüşler sayesinde kan akışı düzenleniyor ve metabolizma hızlanıyor. Bu sayede bağışıklıktan sorumlu hücreler daha etkili bir şekilde çalışmaya başlıyor. Bu da bağışıklık sisteminin daha güçlü hale gelmesine imkan tanıyarak vücudun virüs ve bakterilerle daha kolay savaşmasını sağlıyor. Bu sayede kronik ağrılar ve hastalık şikayetleri de önemli ölçüde azalabiliyor. Dolayısıyla bağışıklık sistemini desteklemek, vücudunuzu her zaman güçlü tutmak için yürüyüşleri aksatmamaya özen göstermelisiniz.

 

8. Kaliteli Uyku İmkanı Sağlıyor

 

Kalitesiz uyku, hareketsiz yaşama maruz kalanların en büyük şikayetleri arasında. Uzmanlar, düzenli bir şekilde yürüyüşe çıkanların daha kolay uykuya daldığını ve gece boyunca daha kaliteli bir uyku deneyimi yaşadıklarını belirtiyor. Yürüyüş yapmak kaliteli uykunun kapılarını aralasa da uzmanların bu konuda önemli bir uyarısı daha var. Yarım saatlik yürüyüşleri, gece yatmadan önce yaparsanız vücudunuzun enerji seviyesi artacağı için uykuya dalmakta güçlük çekebilirsiniz. Bu sebeple yürüyüşü daha erken saatlerde yapmaya çalışabilirsiniz.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.