Spordan Önce Kahve İçmenin Faydaları

Hayatımızın vazgeçilmez lezzeti haline gelmiş olan kahvenin yararları saymakla bitmiyor. Toplumumuzda özellikle bazı kesimler tarafından kahvenin zararlı olduğu düşünülse de, araştırmalar bunun aksini gösteriyor. Uzmanlar aşırı derecede tüketilmeyen kahvenin; konsantrasyon bozukluğu, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol, astım-bronşit gibi pek çok rahatsızlığın giderilmesinde destekleyici olduğunu söylüyor. Sporcuları heyecanlandıran konu ise kahvenin antrenmanlara olan etkisi.

Hem sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek hem de sevdiğimiz kıyafetlerin içine girebilmek için düzenli spor yapmamız şart. Yaptığımız spordan daha yüksek verim elde edebilmek için ise birçok takviye edici gıda öneriliyor. Önerilen gıdalar arasında bulunan kahve, çoğumuzun tüketmekten büyük keyif aldığı bir içecek olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar, spor öncesi tüketilen kahvenin spordan elde edeceğimiz etkiyi arttırdığını belirtiyor. Peki, spordan önce kahve içmenin faydaları neler? Spor ve kahve ilişkisi ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazıda derledik.

 

Kan Dolaşımını Hızlandırıyor

 

Spor yaparken sağlıklı kalmak kadar, düzgün bir fiziğe sahip olmayı da önemsiyoruz. Bu yüzden de sürekli metabolizmamızı hızlandırıcı ve kilo vermemizi kolaylaştırıcı formüller arıyoruz. Bu formüllerden birisi çok yakınımızdaymış gibi görünüyor. Yapılan araştırmalarda ideal miktarda kahve tüketen insanların kan dolaşımı artışının, hiç kahve tüketmeyenlere göre daha yüksek olduğu gözlemleniyor.

Uzmanlar spordan önce alınan kahvenin, 75 dakika boyunca kan dolaşım hızını arttırdığını belirtiyor. Kan dolaşım hızının artması ile birlikte doğal olarak metabolizma hızı da artacağı için yağlarımızı yakmamız ve kilo vermemiz kolaylaşıyor. Bu sayede hayal ettiğimiz vücuda sahip olmak için harcayacağımız süre kısalıyor. Ayrıca hızlanan kan dolaşımı, kaslara giden oksijen miktarını da arttırarak spor yaparken daha fazla oksijene ihtiyaç duyan kaslarımıza da yardımcı oluyor.

 

Ağrıların Azalmasına Yardımcı Oluyor

 

Çoğu zaman yüksek yoğunluklu antrenmanlarımız kaslarımızda ve vücudumuzun çeşitli bölgelerinde ağrılara sebep oluyor. Spordan önce kahve tüketmek, antrenman sonrası ağrılarımızın hafiflemesine destek veriyor. Spora başlamadan önce şekersiz olarak içeceğiniz 1-2 fincan kahve, ağrı reseptörlerine etki ediyor ve doğru soğuma hareketleriyle beraber antrenman sonrası ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı oluyor. Bu sayede, yüksek yoğunluk içeren antrenmanlara daha fazla dayanmanızı sağlıyor. Georgian Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, spora başlamadan önce tüketilecek 2 fincan kahvenin, kas ağrılarını %48 azalttığını gösteriyor.

 

Enerji ve Performansı Arttırıyor

 

Enerji ve Performansı Arttırıyor

Antrenman programımızı tamamlayabilmek için enerjiye ve enerjinin getireceği yüksek performansa ihtiyaç duyuyoruz. Uzmanlara göre; kahvenin içerdiği kafein, yorgunluk hissini azaltarak egzersiz performansını arttırıyor. Araştırmalar kafeinin yorgunluk hissini %5 azalttığını, egzersiz performansını ise %11 arttırdığını ortaya koyuyor. Spordan önce tüketeceğimiz kahve, enerji veren bazı hormon salınımlarını da hareketlendirerek kendimizi enerjik hissetmemize yardımcı oluyor. Antrenman performansınızı arttırmak için sert kavrulmuş kahve çeşitlerini tercih etmemiz öneriliyor.

 

Kasların Daha Sağlıklı Çalışmasını Destekliyor

 

Kaslarımız zamanla etkisini kaybederek yaşlanıyor ve zayıflıyor. Kafein, kaslarımızın büyümesi için gereken BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) hormonunun salınımını destekliyor. Bu salınım sayesinde kas dokumuzun sağlığı korunuyor.

Coventry Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmaya göre; kafein, ileri yaşlarda azalan kas kütlesinin yenilenmesinde ve kas yaralanmalarının azalmasında etkin rol üstlenerek kas dokumuzun genç ve esnek kalmasına olanak sağlıyor.

 

Hafızayı ve Bilişsel Becerileri Kuvvetlendiriyor

 

Kahvenin içerdiği kafein, merkezi sinir sistemimizi uyararak hafızamızı ve bilişsel becerilerimizi güçlendirici etki yaratıyor. İçerdiği bazı antioksidan türü bileşenler, beyinde bulunan kök hücrelerinin tetiklenmesine etki ediyor. Bilişsel becerilerin ve hafızanın gelişip güçlenmesi ise hayatın her alanında olduğu gibi egzersizlerde de son derece büyük faydalar sağlıyor.

 

Motivasyonu Yükseltiyor

 

Motivasyon, antrenmanlara sadık kalmanız için tetikleyici görevi görüyor. Motivasyonumuz ne kadar yüksekse sporumuzdan elde edeceğimiz verim de o kadar artıyor. Spor yapmadan önce içilen kahve, vücudun mutluluk hormonlarını hareket geçirerek kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor.

Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün kahve üzerine yaptığı bir çalışma, kahvenin içerdiği antioksidanlar sayesinde gün içerisinde düzenli olarak kahve tüketen insanların, kahve tüketmeyenlere göre daha az depresif davrandığını gösteriyor.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.