C Vitamini Almanın Vücudumuza Olan 8 Faydası

C Vitamini Almanın Vücudumuza Olan 8 Faydası

Sağlıklı ve uzun bir yaşam için en az beslenme şeklimiz kadar, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde almamız da hayatı önem taşıyor. Her bir vitaminin vücut fonksiyonlarımız üzerinde önemi olsa da, C vitamini üstlendiği birden fazla rol ile öne çıkıyor. Bütünsel sağlık ve zindelik üzerinde önemli etkisi bulunan C vitamini, vücudumuz tarafından üretilemiyor. Üstelik C vitamininin fazlası da depolanamadığı için vücudun düzenli olarak C vitamini alımına ihtiyacı oluyor.

Yaşamsal fonksiyonlarımızın aksamadan devam edebilmesi için C vitaminini her gün besinler yoluyla almamız gerekli. Başta portakal olmak üzere tüm narenciyeler, çilek, kivi, biber, brokoli ve ıspanak başlıca C vitamini kaynakları arasında sayılabilir. Ancak sebze ve meyveler, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu C vitamini miktarını sağlamakta yetersiz kalabiliyor. Dilerseniz sağlığımız için çok önemli bir bileşen olan C vitamininin faydalarını birlikte öğrenelim.

 

1. Kronik Hastalıklara Yakalanma Riskini Azaltabilir

 

C vitamini, vücudumuzun savunma sistemini güçlendiren önemli bir antioksidan görevi görüyor. Antioksidanlar, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı savaşmamıza yardımcı olur. Hücrelerimizin serbest radikal adı verilen zararlı moleküller tarafından yıpratılması, zamanla kronik hastalıklara neden oluyor. C vitamini de kandaki antioksidan oranını arttırarak vücudun serbest radikallerle savaşında önemli bir silah oluyor.

 

2. Tansiyonu Dengelemeye Yardımcı Olabilir

 

Tansiyonu Dengelemeye Yardımcı Olabilir

Kalp rahatsızlıklarının çoğu, yüksek kan basıncından kaynaklanıyor. Yapılan klinik çalışmalar, düzenli C vitamini alımının hem yüksek hem de düşük tansiyon üzerinde dengeleyici etkileri bulunduğunu gösteriyor. C vitamini takviyesi kullanarak kalpten kan taşıyan damarların dinlenmesine yardımcı olabilirsiniz. C vitamini, kan basıncını dengeleyici etkisiyle yaşam kalitenizi arttırabilir.

 

3. Kalp Hastalığı Riskini Engelleyebilir

 

C vitamini kan şekeri, kolesterol ve trigliserid düzeyleri gibi risk faktörlerinin etkisini azaltarak kalp hastalığına yakalanma olasılığını düşürebiliyor. Düzenli C vitamini kullananlar arasında yapılan bir çalışmada, C vitamini almanın kötü kolesterol (LDL) üzerindeki olumlu etkileri kanıtlanmış durumda. Çalışmanın sonucuna göre, C vitamini kötü kolesterolü düşürerek trigliseridlerin azalmasına yardımcı oluyor.

 

4. Gut Ataklarında Olumlu Faydalar Yaratabilir

 

Bir eklem iltihabı türü olan gut, şiddetli ağrı atakları ile biliniyor. Gut atakları, vücutta ürik asidin arttığı dönemlerde daha sık ve şiddetli yaşanıyor. Vücut tarafından üretilen bir tür atık olan ürik asidi, C vitamini ile dengelemek mümkün. Çeşitli çalışmalar C vitamini alımının kandaki ürik asit seviyesini azalttığını gösteriyor. Düzenli C vitamini kullanmak gut ataklarının şiddetini azalttığı gibi, antienflamatuar etkisi ile gut hastalığından korunmaya da yardımcı olabilir.

 

5. Demir İhtiyacını Daha Verimli Karşılamanıza Yardımcı Olabilir

 

Demir, kırmızı kan hücreleri yapmak ve vücuda oksijen taşımak gibi görevleriyle hayati bir öneme sahip. Demir eksikliği yaşanmaması için vücudun demir emilimini daha verimli hale getirmesi gerekiyor. İşte bu aşamada da C vitamini büyük rol oynuyor. Zira C vitamini, vücudun demir emilimini artırmasına yardımcı oluyor. Özellikle vejetaryen beslenme biçiminde, et dışındaki kaynaklardan sağlanan demirin emilimi için mutlaka C vitamini gerekiyor.

 

6. Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilir

 

Düzenli C vitamini alımı, enfeksiyonlara karşı vücudumuzu korumakla görevli olan beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırır. C vitamini beyaz kan hücrelerinin daha etkili bir biçimde çalışmasına yardımcı olurken hücreleri serbest radikal saldırısından da korur. Bu sayede özellikle soğuk algınlığı, grip gibi mevsimsel hastalıklara yakalanma ihtimaliniz azalmış olur.

 

7. Hafıza ve Bellek Üzerinde Olumlu Etkiler Yaratabilir

 

Hafıza deformasyonu ve düşünce yetisi kaybına sebep olan demans, dünya çapında 35 milyondan fazla insanı etkiliyor. Genellikle yaşlı yetişkinlerde görülen demans ile C vitamini azlığı arasında doğrusal bir ilişki mevcut. Yapılan araştırmalara göre, C vitamini bakından düşük kan düzeyine sahip olan yaşlı yetişkinlerde demans olasılığı artıyor. Ayrıca C vitamini takviyeleri, düşünme ve bellek üzerindeki olumlu sonuçlarıyla sinir sisteminin korunmasına da yardımcı olabiliyor.

 

8. Cilt Güzelliğinizi Korumanıza Yardımcı Olabilir

 

Cilt Güzelliğinizi Korumanıza Yardımcı Olabilir

Hücre hasarı ve serbest radikallerle savaşan C vitamini, cilt güzelliği üzerinde de olumlu etkiler yaratıyor. Düzenli alınan C vitamini, vücudun kolajen üretimini arttırabiliyor. Aynı zamanda pigmentasyon için gerekli olan melanine katkı sağlayabiliyor. Ayrıca cildin savunma sisteminin önemli bir parçası olan C vitamini, yaraların iyileşme sürecini de kısaltıyor.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.