Protein Bakımından Zengin 10 Besin

Protein vücudumuz için gereken makro besinlerden biri. Hücre yenilenmesinden sıvı dengesine, kas oluşumundan kan yapımına kadar vücudun birçok fonksiyonunda görev alan protein her gün almamız gereken temel bir bileşen. Protein doğru ve yeteri miktarda alındığında sizin daha enerjik ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olur.

Uzmanlar günlük kilo başına 0,8 ila 1 gram arası protein alınmasını tavsiye eder. Proteini ister bitkisel ister hayvansal kaynaklı besinlerden alabilirsiniz. İşte protein bakımından zengin 10 farklı besin…

 

1. Yumurta

 

Yumurta

Güne başlamak için harika bir seçenek olan yumurta besleyici protein kaynaklarından biri. Yumurtanın sarısında bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan bulunur. Bununla birlikte proteinin çoğu yumurta beyazından gelir. 100 gramlık bir yumurta 13 gram protein içerir.

 

2. Ton Balığı

 

Yağ miktarı düşük, protein miktarı yüksek ton balığı ile kendinize oldukça pratik bir öğün hazırlayabilirsiniz. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan ton balığı aynı zamanda omega 3 yağ asitleri içerir. 160 gramlık orta boy bir konserve ton balığında yaklaşık 42 gram protein bulunur. Karbonhidrat içeriği oldukça düşük olan ton balığını diyetlerinizde de kullanabilirsiniz.

 

3. Kırmızı Et

 

Kırmızı Et

Hayvansal kaynaklı besinler arasında en yüksek proteini içeren kırmızı etin 100 gramında 27 – 35 gram arası protein bulunur. Demir ve çinko açısından zengin olan kırmızı et kolesterol içerdiği için dikkatli bir şekilde tüketilmeli.

 

4. Tavuk Göğsü

 

Kırmızı ete iyi bir alternatif olan tavuk göğsü derisiz tüketildiğinde oldukça az yağ içeren bir öğüne dönüşür. Bu sebeple uzmanlar tarafından tavsiye edilen tavuk göğsünü birçok yemekte kullanabilirsiniz. Özellikle sporcular tarafından sıklıkla tüketilen tavuk göğsünün 100 gramında 31 gram protein bulunur.

 

5. Karides

 

Düşük kalorili protein kaynaklarından biri olan karides potasyum, fosfor ve sodyum içerir. Selenyum, D ve B12 vitaminleri açısından da zengin olan olan karides vücut sistemlerini destekleyen bir besin. Karides, diş ve kemiklerin güçlenmesine ve beyin fonksiyonlarının gelişimine destek olur. Diğer deniz ürünleri gibi omega 3 yağ asitleri içeren karidesin 100 gramında 24 gram protein bulunur.

 

6. Amaranth

 

Amaranth

Protein açısından oldukça zengin besinlerden biri olan amaranth glüten içermez. Bu sebeple çölyak hastası ve glüten hassasiyeti olanlar için güzel bir protein kaynağı. Amaranth diğer tahıllarda eksik olan amino asitleri içermesiyle kaliteli bir protein kaynağı olarak kabul edilir. 1 fincan pişmiş amaranth 9 gram protein içerir. Aynı zamanda vitamin ve mineral açısından zengin. Amaranth kötü kolesterolle savaşır ve yoğun lif içeren yapısı sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur.

 

7. Yeşil Mercimek

 

Bitkisel protein seçeneklerinin en güçlülerden biri olan mercimek hem lezzetli hem de yararlı bir besin. Lif bakımından zengin olan mercimek uzun süre tokluk sağlar. Kemik sağlığına katkıda bulunurken kas gelişimine de destek olur. Magnezyum, potasyum, demir ve daha birçok vitamin ve mineral açısından da zengin olan mercimeğin 100 gramında 23 gram protein bulunur.

 

8. Soya Fasulyesi

 

Soya Fasulyesi

Protein bakımından çok güçlü besinlerden biri de soya fasulyesi. Demir, çinko, lif ve antioksidan açısından zengin olan soya fasulyesi hayvansal proteinlere karşı güçlü bir alternatif. 100 gram soya fasulyesi 36 gram protein içerir.

 

9. Whey Protein

 

Halk arasında peynir altı suyu olarak bilinen whey protein, tüm temel amino asitleri içerdiği için kaliteli bir protein olarak kabul ediliyor. Kana en hızlı karışan protein türü olan whey proteinini özellikle sporcular sıklıkla tüketiyor. Whey protein kilo vermeye ve mevcut kilonuzu korumaya destek olur. Aynı zamanda kas gelişimini destekler ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.

 

10. Yer Fıstığı

 

Ülkemizde sık tüketilen kuru yemişlerden biri olan yer fıstığı da vücut sistemlerini destekleyen gıdalar arasında. İçerisindeki yağlar ve vitaminler sayesinde kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur. Lif ve magnezyum bakımından da zengin olan yer fıstığı uzun süre tok kalmanızı sağlar. İçeriğinde bulunan triptofan ile serotonin salınımını artırır. Böylece depresyon ile mücadelenizde size destek olur. 100 gramlık yer fıstığı 26 gram protein içerir.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.