Kış Mevsiminde Enerjinizi Artıracak 10 Besin

Havaların soğuması ve kış aylarının gelmesi ile birlikte metabolizma yavaşlar. Hareketsizlik, güneş ışığından mahrum kalma gibi etkenler de bunu tetikler. Vücut ısısının düşmesi ile birlikte vücut daha çok enerjiye ihtiyaç duyar. Bu sebeple beslenme şekline kış aylarında daha çok dikkat etmek gerekir. Pek çok besin size enerji verir. Bağışıklığınıza destek olur. Bu sebeple kış mevsiminde bunları tüketmek ve yeterli miktarda öğünlerinize eklemek, metabolizma hızınınız ve vücut dengeniz için çok önemli.

Dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeyen dönemler, vücut direncinizin zayıflamasına sebep olur. Aynı zamanda vücut ısınızı düşürür, bağışıklığınızı da olumsuz şekilde etkiler. Günlük rutininize devam etmek daha zor hale gelir. Hastalıklardan kaçınmak için yapabileceğiniz ilk şey, düzenli ve yeterli beslenmek. Bununla birlikte enerjinizi artıracak besinler tüketmek. Peki kış aylarında enerjimizi artıracak besinler nelerdir? İşte kış mevsiminde mutlaka tüketmeniz gereken 10 besin…

 

1. Zencefil

 

zencefil

Zencefil lif ve protein açısından çok zengin bir besin. Yaz kış tüketilmesi gerekir. Ama özellikle kış aylarında hem bağışıklığınız için de hem enerji ihtiyacınız için öğünlerinize mutlaka eklemelisiniz. Zencefil, enerji ihtiyacınızı karşılarken bunun yanında mide ve bağırsak dengenizin düzenlenmesini de destekler. Yaptığınız bitki çaylarının içine ve yemeklerinize toz zencefil ekleyebilir ya da ham haldeyken kaynatıp bal ile tatlandırarak içebilirsiniz.

 

2. Ceviz, Fındık, Badem

 

Kuru yemişler, ara öğünlerinizde mutlaka olması gereken enerji verici besinlerden biri. Porsiyon kontrolüne dikkat ederek rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ama mutlaka vücudunuzun alerjen bir reaksiyon gösterip göstermediğine dikkat edin. Kuru yemişler, Omega 3 ve B12 açısından zengin içerikleriyle günlük enerji ihtiyacınızı büyük ölçüde karşılar.

 

Balık

 

Omega 3 açısından en zengin yiyeceklerden biri de balık. Haftada 2 veya 3 kez düzenli olarak balık tüketmek, sağlığınızı olumlu yönde destekler. İçerisinde pek çok değerli yağ bulunduran balığı özellikle kış mevsiminde mutlaka öğünlerinize eklemelisiniz.

 

Yulaf

 

Yulaf

Yulafı pek çok farklı şekilde tüketebilirsiniz. Sabah kahvaltılarınızda sütle karıştırarak yulaf lapası şeklinde ya da yumurtayla karıştırarak omlet şeklinde tüketebilirsiniz. Aynı zamanda bitter çikolata ile tatlandırıp hem tatlı ihtiyacınızı giderir hem de günlük almanız gereken enerjiyi alırsınız. Çünkü yulaf hem protein hem de enerji bakımından oldukça zengin bir besin. Bunların yanında beyaz kan hücrelerinin hareketlerini artırarak bağışıklığınızı da güçlendirir.

 

Hurma

 

Beyaz şekerin yerine kullanabileceğiniz en sağlıklı alternatiflerden biri hurma. Hurmayı günde 3-4 tane olacak şekilde ara öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda püre haline getirip içine ceviz ve badem gibi kuru yemişlerden de ekleyerek hurma topları yapabilirsiniz. Böylelikle hem enerji ihtiyacınızı karşılamış olursunuz hem de basit şekerden uzak durursunuz.

 

Elma

 

Elma; içerdiği bol miktarda vitamin ve mineral sayesinde vücudunuzun dengesini korumanızı destekler, aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır. Özellikle yoğun olduğunuz günlerde ya da spordan önce enerji ihtiyacınızı 1 tane elma ile rahatlıkla karşılayabilirsiniz.

 

Muz

 

Muz

Muz, enerji veren besinlerin başında gelir. Çünkü içeriğindeki kalsiyum ve diğer mineraller, hem günlük enerji ihtiyacınızı karşılar hem de bağışıklığınızı güçlendirir. Muz gibi enerjisi yüksek besinleri yatmadan önce değil, gün içinde tüketmenizin daha faydalı olduğunu unutmayın.

 

Kahve

 

Kahve içerdiği kafein ve mineraller sayesinde hem hücre yenilenmesine yardımcı olur hem de zihni açar. Filtre kahve ya da şekersiz Türk kahvesini, özellikle spordan önce tüketebilirsiniz. Bu sayede hem metabolizma hızınızı artırmaya destek olursunuz hem de günlük enerji ihtiyacınızı karşılarsınız.

 

Sarımsak

 

Sarımsak

Sarımsak, doğal antibiyotik olarak bilinir. Zengin bir içeriğe sahip olan sarımsak, düzenli olarak tüketildiğinde vücuda enerji desteği sağlayarak yorgunluğu azaltır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini olumlu yönde destekler.

 

Avokado

 

İçerisinde bulunan sağlıklı yağlar sayesinde, bir porsiyon tüketmek bile günlük enerji ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur. Avokado açlık hissini azaltır, kan şekerini düzenler. Çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi püre halinde de yemeklerinizin yanında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle sabah kahvaltılarında avokado tüketirseniz hem güne enerjik başlar hem de günlük almanız gereken yağ ve lifi almış olursunuz.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.