Yeşil Çay’ın Vücudumuza Bilinmeyen 7 Faydası

Yeşil çay

Yeşil çay, vücudumuzda mucizevi etkiler yaratıyor. Çok sayıda antioksidan ve yararlı bileşen içerdiği için vücudumuzun zinde kalmasını ve hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlıyor. Saç ve cilt için de çok faydalı olan yeşil çay, günümüzde en çok tüketilen sıcak içecekler arasında bulunuyor. Ayrıca fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin de diyetlerine yeşil çayı eklediğini görüyoruz. Bu yazımızda yeşil çayın çok fazla bilinmeyen yedi önemli faydasını bir araya getirdik.

Başlamadan önce yeşil çaydan en verimli şekilde yararlanabilmek için bu içeceği düzenli olarak tüketmeniz gerektiğini aktarmamız gerekiyor. Yeşil çayda bulunan C, B, E vitaminleri ve mineraller, çayın düzenli tüketilmesi halinde, sağlığımız için önemli rol oynuyor. İşte yeşil çayın vücudumuz için sunduğu ama çok fazla bilinmeyen 7 önemli fayda:

 

1. Vücudu Kansere Karşı Destekliyor

 

Yeşil çay, antioksidan içerdiği için hücrelerde oksidatif hasar oluşumunun engellenmesi konusunda vücuda destek oluyor. Prostat kanseri, kolorektal kanserler ve göğüs kanseri başta olmak üzere tüm kanser çeşitlerine karşı vücudumuzu koruyor. Yapılan araştırmalar düzenli olarak yeşil çay tüketen kişilerin kansere yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor. Ayrıca kanser ile mücadele eden kişilere de, tedavi sürecinin daha başarılı olması için yeşil çay tüketmesi öneriliyor. Çünkü yeşil çay tümör büyümesini yavaşlatıyor, ultraviyole radyasyondan kaynaklanan hasara karşı koruma sağlıyor ve iyileşme sürecinde hızlandırıcı bir katkı sağlıyor.

 

2. Tansiyonunuzu Dengede Tutuyor

 

Vücudumuzda kan damarlarının daralmasına sebep olan bazı hormonlar bulunuyor. Böbreklerden salgılanan renin enzimleri sonucunda ortaya çıkan bu hormonlar, tansiyonun yükselmesine yol açıyor. İşte tam bu noktada yeşil çay devreye giriyor. Yeşil çay bu hormonları tetikleyen enzimleri yavaşlatarak tansiyonun normal bir düzeyde kalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kan basıncının ve sıvı dengesinin korunması için bedeni destekliyor.

 

3. Yaşlanmayı Geciktiriyor

 

Vücudumuzda oluşan serbest radikaller, yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Yeşil çay, vücudumuzda yaşlanmaya bağlı oluşan çeşitli aşınmalara sebep olan oksidanları ve serbest radikalleri etkisiz hale getiriyor. Böylelikle düzenli olarak yeşil çay tüketilmesi yaşlanma belirtilerini ve semptomlarını geciktiriyor. Yaşlanma belirtilerini geciktirmek için yeşil çay içebileceğiniz gibi, bir kağıt havluyu yeşil çay ile ıslatarak doğrudan yüzünüze de uygulayabilirsiniz.

 

4. Beyin Sağlığını Destekliyor

 

Yeşil çay, bilişsel süreçlerin sağlıklı bir şekilde işlemesi için bedeni destekliyor. Özellikle Alzheimer ve Parkinson ile mücadele eden kişilerin hayatında önemli bir destek unsuru olarak yer alıyor. Yapılan araştırmalar yeşil çaydaki antioksidan kateşinlerin nöronlar üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğunu ve bu sayede nörodejeneratif hastalıkların riskini azalttığını gösteriyor.

 

5. Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

 

Yeşil çayın içeriğinde bulunan antioksidanlar, bakteri ve virüslerin hücre duvarlarına yapışmalarını engelliyor. Ayrıca mikropların salgıladığı toksinlere karşı da koruma sağlıyor. Yeşil çayın bu antimikrobiyel özelliği sizi aynı zamanda dizanteri, ishal, grip, öksürük, soğuk algınlığı ve kolitten koruyor. Ayrıca yeşil çay, kahve kadar olmasa da önemli miktarda kafein içeriyor. Yeşil çayın içerisindeki kafein miktarı vücudunuzun daha zinde olmasını, bağışıklık sisteminizin dinç kalmasını ve bilişsel fonksiyonlarınızın korunmasını sağlıyor.

 

6. Dişleri Çürüklere Karşı Koruyor

 

Yiyecek ve içecek tüketimi zamanla dişlerinize zarar verebiliyor. Özellikle siyah çay ve kahve tüketimi dişlerde lekelenmelere sebep olabiliyor. Ancak yeşil çay, diş sağlığınızı destekliyor. İçerdiği kateşin adı verilen antioksidanlar sayesinde boğaz enfeksiyonları ve diş hastalıklarına sebep olan bakteri ve virüslerle savaşıyor. Siz de günde bir bardak yeşil çay içerek dişlerinizi güçlendirebilirsiniz.

 

7. Kronik Hastalıkların Önüne Geçiyor

 

Yeşil çay, kronik hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Yapılan bilimsel araştırmalarda, yeşil çayın insülin direncini azalttığı ve kan şekeri düzeyini dengelediği görülüyor. Bu özelliği sayesinde yeşil çay, diyabet hastalarında glikoz değerini dengede tutarak hastalığın ilerleme hızını azaltıyor. Sağlıklı kişilerin de bu hastalığa yakalanma riskini düşürüyor. Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için de yeşil çay oldukça faydalı. Düzenli olarak tükettiğinizde yeşil çay, kolesterol seviyesini düşürdüğü için kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlıyor.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.