Takviye Edici Gıda Nedir? Takviye Edici Gıdalar Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Günümüzde yaşam ve çalışma koşullarının değişmesiyle birlikte beslenme alışkanlıklarımız da zamanla değişime uğruyor. Yoğun iş hayatı bazı durumlarda yeterli beslenme rutininin sekteye uğramasına sebep olabiliyor. Bu durumda, vücudumuzun doğal yollarla alamadığı vitamin, mineral ve besin maddelerini takviye olarak almaya çalışıyoruz. Ancak takviye edici gıda kullanırken çok dikkatli olmak gerekiyor.

Vücudumuz için doğru takviyeleri, doğru miktarda alıyor olmamız çok önemli. Gıda takviyesine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini belirlemeniz gerekiyor. Aksi takdirde gelişigüzel ve kontrolsüz bir şekilde gıda takviyesi almanız negatif sonuçlar doğurabilir. Peki, hangi durumlarda gıda takviyesi almamız gerekiyor? İşte takviye edici gıdalar hakkında bilmemiz gereken tüm detaylar…

 

Takviye Edici Gıda Nedir?

 

Takviye Edici Gıda Nedir

Takviye edici gıda, ihtiyaç duyduğu besin maddelerini vücuda sunar. Bazı durumlarda dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilse bile vücudun vitamin ve mineral gibi besin maddelerine duyduğu ihtiyaç tam olarak karşılanamayabilir. İşte bu noktada takviye edici gıdalar devreye girer. Bu ürünler tablet, hap, sıvı veya kapsül gibi farklı formlarda karşımıza çıkabilir.

Takviye edici gıdalarda vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller, yağ asitleri, aminoasitler ve diğer maddeler çeşitli dozlarda ve kombinasyonlarda bir araya getirilir. Günlük beslenmeyi desteklemek için belirli miktarda takviye edici gıda tüketilebilir. Takviye edici gıdalar ilaç yerine kullanılmaz ve hastalıkları tedavi etmez.

 

Herkesin Takviye Edici Gıda Kullanması Gerekir mi?

 

Dengeli beslenme konusunda gereken özeni gösteremeyen ve dengeli beslense dahi bazı vitamin ve minerallere daha fazla ihtiyaç duyanların takviye edici gıdalardan faydalanmaları gerekebilir. Uzman bir doktorun gerekli tahlilleri yapması ve hangi vitaminler ile minerallere ihtiyaç duyulduğunu saptaması en doğru tercihi yapmanız noktasında size yardımcı olur.

 

Takviye Edici Gıda Kullanmak Riskli mi?

 

Takviye edici gıdalar vücuda birçok olumlu etki sunar. Bilinçsiz ve kontrolsüz kullanım haricinde takviye edici gıdaların vücut için herhangi bir riski bulunmaz. Takviye edici gıdaları tüketmeden önce doktorunuza danışmanız ve kutudaki talimatları okumanız olası riski tamamen ortadan kaldırmanız konusunda size yardımcı olabilir.

Kronik bir hastalığınız varsa ya da hamileyseniz takviye edici gıda kullanmadan önce doktorunuzdan izin almalısınız.

Düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa ilacınız ile takviye edici gıdanın etkileşime girip girmediği konusunda eczacıdan ya da hekimden destek alabilirsiniz.

Reçeteli ilaç yerine gıda takviyesi tercih etmemelisiniz.

Takviye edici gıda tüketimi konusunda aşırıya kaçmamanız gerekir.

 

Takviye Edici Gıda İhtiyacı Nasıl Belirlenir?

 

Temel beslenme düzeni, vücudun ihtiyaçları, hastalık geçmişi ve genetik özellikleri hangi takviye edici gıdaların tüketilmesi gerektiği konusunda etkili olur. Örneğin, günde 6-8 porsiyon sebze tüketen birinin antioksidan veya folik asit içeren gıda takviyeleri kullanması çok fazla önerilmez.

Diğer taraftan ginseng çoğunlukla stres azaltmak, yorgunluğu gidermek ve bağışıklığı desteklemek için kullanılır. Ancak uyarıcı etkisi olduğu için çok fazla kafeinli içecek tüketen birinde olumsuz etkiye sebep olabilir.

 

Takviye Edici Gıdaların Güvenliğini Kim Sağlıyor?

 

Ülkemizde bu konu ile ilgili sorumluluk Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olan Takviye Edici Gıda Komisyonu’na (TEGK) ait. Resmi Gazete’de ise takviye edici gıdaların üretimi, hazırlanması, işlenmesi, saklanması, depolanması, taşınması ve dağıtılması ile ilgili süreci belirleyen Takviye Edici Gıdalar Tebliği bulunuyor. Ayrıca gıda takviyesi kullanmak istediğiniz zaman bir doktora veya eczacıya danışarak en doğru kararı alabileceğinizi de hatırlatmakta fayda var.

 

Takviye Edici Gıda Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

 

Güvenilir markaların takviye edici gıda ürünlerini kullanmak çok önemli. Bazen bakanlıktaki izin süreçlerini tamamlayan ürünler, özelliklerini daha farklı gösteren yanıltıcı mesajlarla satışa sunulabiliyor. Yanıltıcı bir şekilde pazarlaması yapılan ürünler, esas amacının dışında farklı bir amaca hizmet ediyormuş gibi gösterilebiliyor. Bu noktada gıda takviyesinin içinde bulunan ana maddenin ne olduğu ve ne işe yaradığına dikkat etmeniz gerekiyor. Ürünün içindeki maddeleri tek tek inceleyerek gerçekten ne için kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.