Süper Besin (Superfood) Nedir? Beslenmemize Eklememiz Gereken Süper Besinler Nelerdir?

Günümüzde sıkça duyduğumuz süper besin kavramı; vitamin, mineral, yağ asitleri, protein ve lif gibi besin ögeleri bakımdan zengin olan gıdaları tanımlamak için kullanılır. Genelde kilo vermek isteyenlerin kullandığı düşünülse de, süper besinler kilo kontrolü sağlamaktan çok daha fazlasını yapıyor. Kronik hastalıkların önlemesi, kardiyovasküler hastalık riskini düşürmesi ve cildin yaşlanmasını engellemesi gibi konularda etkili olan süper besinler, düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini de destekliyor. Beslenme listenizde hangi süper besinlerin olması gerektiğini ya da bu besinlerin sağlığınıza ne gibi faydalar sağladığını merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre!

 

Süper Besinler Nelerdir?

 

Sağlıklı beslenme konusundaki bilincin her geçen gün artması, süper besinlere gösterilen ilginin artmasına sebep oldu. İşte günlük hayatınızda zinde olmanıza ve sağlıklı bir yaşam sürmenize katkı sağlayacak süper besinlerden bazıları…

 

Avokado

 

Avokado

Enerji değeri yüksek bir besin olan avokado, süper besin tanımına en uygun gıdalardan biri. Besin değeri oldukça zengin olan bu tropikal meyve, sağlıklı yağların yanı sıra çok miktarda vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Yetişkin bireyler için folik asit, K, C, B, E vitamini ve potasyum ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar. Yapılan bilimsel çalışmalar, sebzelerin yanında avokado tüketmenin antioksidan emilimini önemli ölçüde artırdığını gösteriyor.

 

Yeşil Elma

 

Tam bir sağlık deposu olan yeşil elma, içeriğindeki kaliteli besin ögeleriyle her gün mutlaka tüketilmesi gereken meyveler arasında yer alır. İçeriğinde bol miktarda bulunan A ve C vitamini, lif, potasyum, kalsiyum, çinko ve protein gibi bileşenler sağlıklı yaşamı destekler. Aynı zamanda çeşitli hastalıkların oluşma riskini önemli ölçüde düşürür. Yeşil elma düzenli olarak tüketildiğinde cildi serbest radikallerden uzak tutarak yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. Kalp krizi ve kanser gibi hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur. İçeriğindeki A vitamini ise göz sağlığını destekler.

 

Chia Tohumu

 

Chia Tohumu

Vücuda yüksek oranda kaliteli besin bileşenleri sağlayan chia tohumu, en faydalı süper gıdalar arasında yer alır. İçeriğindeki protein, n-3 yağ asidi ve diyet posasıyla kardiyovasküler hastalıklar, obezite, Alzeimer, kanser ve diyabet gibi hastalıklara ilişkin riskleri önemli ölçüde azaltır. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yapılan bilimsel çalışmalar, chia tohumunun metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki yağ dokularını azalttığını gösteriyor.

 

Zencefil

 

Zencefil son yıllarda mide bulantısından baş ağrısına, kabızlıktan çeşitli enfeksiyonlara kadar neredeyse tüm sağlık sorunları için doğal bir çözüm yöntemi olarak görülüyor. Sağlık deposu olan zencefil, soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarda da ilk başvurulan besinler arasında yer alıyor. Zencefil, içeriğindeki sağlıklı yağlar, amino asitler, vitamin ve minerallerle her derde deva olarak görülüyor. Kalp krizi riskini azaltması, mantar enfeksiyonlarına karşı etkili olması, eklem ağrılarına iyi gelmesi ve sindirim sistemini düzenlemesi gibi çok sayıda önemli faydası bulunuyor.

 

Yeşil Çay

 

Güçlü etkiler sağlayan bileşenleri sayesinde çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlaması, vücudu dinç tutması, beyin fonksiyonlarını iyileştirmesi gibi pek çok konuda faydası bulunur. Gün içinde tüketilecek 1-2 fincan yeşil çay tüketerek bu süper besinin olumlu etkilerinden yararlanmak mümkün.

İçeriğinde bulunan polifenoller, vücuttaki inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda hücre hasarını önleyerek kansere yol açan serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır. Düşük kalorisi ve yüksek mikro besin ögeleriyle metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolü sağlamanızı kolaylaştırır.

 

Yaban Mersini

 

Funda ailesine ait bir meyve olan yaban mersini, kalp, cilt ve beyin sağlığına faydasıyla biliniyor. Süper besinler arasında en etkili gıdalardan biri olan yaban mersininde bol miktarda A, B, C, K vitamini, folik asit, lif ve manganez bulunur. Aynı zamanda kan basıncı ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu düşünülen potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller bakımında da zengin. Yaban mersininin antioksidan özelliği bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyon riskini azaltır.

 

Nar

 

Nar

Nar, çok uzun yıllar sağlık ve gücün sembolü olmuş bir meyve. Hem hastalıkların önlenmesinde hem de vücudun desteklenmesinde olumlu etkileri bulunur. C vitamini bakımından oldukça zengin olan bu meyve antioksidan özelliğe sahip. Nara kırmızı rengini veren polifenoller vücuttaki inflamasyonu azaltarak hücre yıkımını önlemeye yardımcı olur. Narın düzenli olarak tüketilmesi, vücuttaki kan akışını düzenleyerek kalp damar hastalıklarını önleyebilir. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra iyi bir lif kaynağı da olan nar, sindirim sistemini düzenlemeye de yardımcı olur.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.