Spor Yapanların Egzersiz Öncesi ve Sonrası Almaları Gereken Besin Takviyeleri Nelerdir?

Spor Yapanların Egzersiz Öncesi ve Sonrası Almaları Gereken Besin Takviyeleri Nelerdir

Sağlıklı ve güvenilir besin takviyeleri, egzersizden önce ve sonra vücuda önemli bir destek sunar. Antrenmandan önce aldığınız besin takviyeleri, antrenmanlarınızın daha verimli geçmesini sağlar. Antrenman öncesinde uygun besin takviyeleri alarak gücünüzü, enerjinizi, dayanıklılığınızı ve veriminizi artırmanız mümkün. Böylelikle egzersizlerinize daha iyi odaklanabilir ve daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Egzersizlerinizi tamamladıktan sonra ise hedefinize hızla ulaşmak ve bedeninizi korumak için farklı besin takviyelerine ihtiyaç duyarsınız. Antrenman sonrasında kullanacağınız destekler, kas yıkımını engeller ve yorgunluk hissinizi azaltır. Dilerseniz egzersiz öncesinde ve sonrasında alınması gereken besin takviyelerini daha yakından inceleyelim.

 

Egzersiz Öncesinde Alınması Gereken Besin Takviyeleri

 

Antrenman öncesinde güç ve kuvvet artıran, hacim kazandıran, enerji veren ve odaklanmanıza yardımcı olan sağlıklı besin takviyeleri almanız önerilir.

 

Kreatin Monohidrat

 

Kreatin, vücudun gücünü artırır ve daha verimli bir antrenman süreci geçirmenize yardımcı olur. Egzersiz sırasında ATP dediğimiz adenozin trifosfat nükletitler kaslarınızın kasılmasını sağlar. Kaslar sadece birkaç saniyelik ATP depolar. Harekete devam etmek istediğiniz zaman bu ATP’lerin yenilenmesi gerekir. Vücudunuzdaki ATP depolarını kreatin monohidrat takviyeleri ile doldurabilirsiniz.

Vücudunuzdaki kreatin az olduğunda set sırasında hedeflerinizi tutturamayabilirsiniz. Bu nedenle antrenman öncesinde kreatin takviyesi aldığınız zaman set döngüsü sekteye uğramaz ve hedeflediğiniz tekrar sayısını tutturabilirsiniz.

 

BCAA

 

Lösin, izolösin ve valin üç zincirli aminoasitler olarak adlandırılır. Kısaca BCAA olarak bilinen bu zincirli aminoasitler, kas dokusu sakatlıklarının önlenmesinde etkili olur. Egzersiz öncesinde BCAA alımı, kas kütlesini artırmaya ve insülin seviyesini yükseltmeye yardımcı olur. BCAA doğrudan hücre büyümesini ve hacim kazanım sürecini etkiler.

 

Taurin

 

Taurin, diğer aminoasitlerden farklı olarak proteinler ile birleşmez. Kas kasılmalarında, hücre yapısında, kan dolaşımı kontrolünde ve antioksidanların sentezlenmesinde etkili olur. Taurin miktarının düşmesi ile birlikte antrenman sırasındaki performansınız da düşer.

 

Glisemik İndeksi Yüksek Karbonhidratlar

 

Hareket sırasında vücut, kaslardaki depolanmış karbonhidratlar sayesinde enerji üretir. Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar oldukça hızlı sindirilir ve vücuda enerji verir. Ayrıca kas kütlesinin artması noktasında vücudu destekler.

 

Kafein

 

Antrenman sırasında ihtiyaç duyacağınız enerji için kafein takviyesi almayı tercih edebilirsiniz. Kafein, kan dolaşımını hızlandırır ve sinir sistemi üzerinde uyarıcı bir etki yaratır. Ayrıca yağ yakma konusunda da oldukça etkili olur. Vücudunuzda uyarıcı bir etkiye sahip olduğu için egzersizlere daha iyi odaklanmanızı sağlar ve vücut koordinasyonunuzu olumlu yönde etkiler.

 

Sitrülin Malat

 

Sitrülin aminoasidi kan akışını düzenler. Antrenman sırasında sakatlanma ihtimalini azaltır ve ATP üretimine katkı sağlar. Ayrıca kandaki asit seviyesini de dengeler. Sitrülin malat, antrenman sırasında yorulmanıza sebep olan endotoksinleri yok eder.

 

Egzersiz Sonrasında Alınması Gereken Besin Takviyeleri

 

Egzersiz Sonrasında Alınması Gereken Besin Takviyeleri

Kas yapmak ve yağsız kas kütlesi oluşturmak için çok çaba harcamak gerekiyor. Hedefinize hızla ulaşmak ve kas oranınızı korumak için antrenman yaptıktan sonra da çeşitli besin takviyeleri almanız önerilir.

 

Peynir Altı Suyu Proteini

 

Whey protein olarak da bilinen peynir altı suyu proteini, antrenman sonrasında ihtiyacınız olan proteini vücudunuza sunar. Yoğun antrenman sonrasında kas yıkımı oluşur. Bu nedenle antrenman sonrasında proteine ihtiyaç duyarsınız. Whey protein de vücut tarafından hızla emilerek için bu ihtiyacınızı karşılar.

 

BCAA

 

Antrenman öncesinde tükettiğiniz BCAA takviyelerini antrenmandan sonra da kullanarak protein sentezine katkı sağlayabilirsiniz. Özellikle lösin aminoasidi protein sentezini tetikler ve sentezin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için bedeni destekler. Ayrıca BCAA, kas yıkımı oranını azaltma noktasında da bedene önemli bir destek sunar.

 

Glutamin

 

Antrenman sırasında kendinizi ne kadar çok zorlarsanız o kadar çok glutamin tüketirsiniz. Bu durum da kuvvet kaybına yol açar. Gücünüzü korumak ve antrenman sonrasında çabuk toparlanmak için glutamine ihtiyaç duyarsınız. Egzersizden sonra glutamin takviyesi alarak günün kalan kısmını daha dinç bir şekilde geçirebilirsiniz.

 

Kreatin

 

Egzersiz sonrasında kendinizi aç ve yorgun hissedebilirsiniz. Antrenman yaptıktan sonra kreatin takviyesi alarak yorgunluk belirtilerinin önüne geçebilirsiniz. Kreatin, protein ile birlikte alındığı zaman kas onarımı sırasında kaslarınızın ihtiyaç duyduğu enerjiyi vücudunuza sunar.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.