Sağlıklı ve Zinde Bir Yaşam İçin Düzenli Uykunun Önemi

Sağlıklı uyku

Uykunun sırları hala tam olarak çözülemese de bilim insanları, uykunun faydaları ve önemi konusunda hemfikirler. Aslında güzel bir uykunun ardından hissettikleriniz uykunun işlevlerini anlamanız için yeterli. Yapılan bilimsel araştırmalar hormonlardan kalp ve damar sağlığına, hafızadan fiziksel performansa kadar birçok konuda uykunun önemini ortaya koyuyor. Biz de, sağlıklı ve zinde bir yaşam için düzenli uykunun önemini birlikte inceleyim istedik.

 

1. Düzensiz ve Kalitesiz Uyku Fazla Kilolara Neden Oluyor

 

Her şeyin çok hızlı ilerlediği bir çağda, oldukça hızlı bir tempoda yaşıyoruz. Çevresel şartlara adapte olan beden ritmi, azalan uyku süresi ve düşen uyku kalitesine bağlı olarak yavaşlıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar kısalan uyku süresi ile artan kilolar arasındaki ilişkiyi net bir şekilde ortaya koyuyor.

Yetersiz ve kalitesiz uyku, iştahı düzenleyen hormonlar üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Uykusuzluk çektikçe iştahınız kabarıyor, iştahınız kabardıkça yüksek kalorili yiyecekler tüketmeye meyilli oluyorsunuz. Bu döngüyü kırmanın tek yolu ise bir uyku düzeni oluşturmaktan geçiyor.

 

2. Düzenli Uyku, Konsantrasyon ve Üretkenliği Olumlu Etkiliyor

 

Düzenli Uyku, Konsantrasyon ve Üretkenliği Olumlu Etkiliyor

Uyku, beyin fonksiyonları üzerinde önemli bir etkiye sahip. Özellikle hafıza, odaklanma ve öğrenme becerileri gibi bilişsel işlevler uyku bozukluğu yüzünden olumsuz etkilenir. Yetersiz ve rahatsız bir gece uykusunun ardından zihniniz yeni bilgileri öğrenmede zorlanabilir. Düzenli ve yeterli uykunun hem çocukların hem de yetişkinlerin problem çözme becerilerini geliştirdiği ve hafızayı arttırdığı klinik deneylerle desteklenen araştırmalar tarafından kanıtlandı.

 

3. Fiziksel Kondisyonunuzu Arttırmanıza Yardımcı Olur

 

Fiziksel kondisyona dayanan spor dallarındaki başarı ile uyku arasında doğru bir orantı bulunuyor. Bitiş çizgisini herkesten önce geçmek istiyorsanız, en az beslenmeniz kadar uykunuza da önem vermeniz gerekiyor. Aktif bir spor hayatınız olmasa bile, yeteri kadar uyumuyorsanız vücudunuz kas onarımı için ihtiyaç duyduğu enerjiyi farklı şekilde karşılamaya çalışır. Buna bağlı olarak fiziksel kondisyon gerektiren en basit egzersizlerde bile yorgunluk hissi ortaya çıkabilir.

 

4. Sağlığınıza Yatırım Yapabilirsiniz

 

Uykuyu, bedeninizin tamir ve dinlenme süreci olarak düşünebilirsiniz. Derin gece uykusu boyunca vücudunuz kan şekerini düzenler, kan basıncını azaltarak kalbinizi ve damarlarınızı dinlendirir. Siz ne kadar az uyursanız kan basıncınız da o kadar yüksek kalır. Sonuçta bu durum yüksek tansiyon başta olmak üzere birçok kalp ve damar hastalığına neden olur.

Uykusuzluğun sağlınıza olumsuz etkileri bu kadarla da kalmıyor. Birçok bilimsel araştırma gecede 6 saatten az uyuyanlarda Tip 2 diyabet riskinin arttığını gösteriyor.

 

5. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirebilirsiniz

 

Bağışıklık sistemimiz bizi mikrop ve virüslerden korumak için adeta bir radar gibi çalışır. Bakteri ve mikropları bulur, onlarla savaşır. Kronik hale gelmiş yetersiz ve düzensiz uyku alışkanlığı, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını zayıflatır. Sağlığınızın bekçisi olan bağışıklık sistemi, mikrop ve bakterilerle verdiği mücadelede yetersiz kalabilir. Bunun sonucunda ise sık sık hastalanmaya başlayabilirsiniz.

 

6. Duygusal Bozuklukların Kaynağı Uykusuzluk Olabilir

 

 

Duygusal Bozuklukların Kaynağı Uykusuzluk Olabilir

Tek bir uykusuz gece sonrasında huzursuz ve yorgun geçirdiğimiz günleri göz önüne alırsak, uykunun duygularımız üzerindeki etkisini tahmin edebiliriz. Kronikleşen uykusuzluk, anksiyete ve depresyonun kaynağı olabilir. Kararsızlık, sinirlilik, isteksizlik gibi belirtilerin birçoğu direkt olarak uykusuzluk ile ilişkili olabilir. Ayrıca yetersiz uykunun doğal bir sonucu olarak bedeniniz, yüksek seviyede stres hormonu üretebilir. Sinir sisteminizin sürekli aktif kalmasına neden olan stres, fiziksel ve zihinsel olarak yıpranmanıza neden olabilir.

 

7. Cilt Güzelliğini Korur

 

Uyurken güzelleşmek istemez misiniz? Bedeninizi dinlendirip yenileyen uyku, cilt güzelliğinizin de kaynağı olabilir. Uyurken tıpkı bedeniniz gibi cildiniz de kendini yeniler. Düzenli uyku ile cildinizin epidermis tabakasının yaşlanmasını yavaşlatabilirsiniz. Öte yandan, yetersiz uykunun vücuttaki iltihaplanmaları arttırdığı da biliniyor. Akne ve sivilce sorununuzun kaynağını bulamıyorsanız uyku düzeninizi gözden geçirmeyi deneyebilirsiniz.

Özetlemek gerekirse, sağlıklı ve zinde bir yaşam için uyku çok büyük bir öneme sahip. Uzmanlar günde 7-8 saat kesintisiz gece uykusu tavsiye ediyor. Yaşam alışkanlıklarınıza ve temponuza göre uyku saatlerinizi düzenleyebilirsiniz.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.