Mutlaka Tüketmemiz Gereken 8 Sağlıklı Baharat Türü

Baharatların yemeklerin lezzetini bambaşka bir seviyeye taşıdığını biliyoruz. Peki, baharatların vücuda birçok farklı açıdan fayda sağladığını da biliyor muydunuz? İçeriklerindeki çeşitli bileşenler sayesinde vücut sistemlerine destek olan baharatlar, birçok hastalığa karşı direnci artırır. Siz de gün içerisinde tükettiğiniz besinlere birkaç tutam baharat ekleyerek metabolizmanızı doğal bileşenlerle destekleyebilirsiniz. İşte sizler için hazırladığımız, mutlaka tüketilmesi gereken hem sağlıklı hem de lezzetli 8 baharat listesi…

 

1. Kurabiye Aşkına: Zencefil

 

Zencefil

Magnezyum açısından zengin bir baharat olan zencefil kan şekerini düzenler. Baş ağrılarına, kas ve vücut ağrılarına ve regl döneminde yaşanan spazmlara iyi gelir. Zencefil aynı zamanda doğal bir anti-inflamatuar olarak öne çıkar. Yani iltihaplanmayı önleyici bir etkisi bulunur. Bunun yanında zencefilin hamilelik ve kemoterapi gibi nedenlerle oluşan mide bulantılarına iyi geldiği bilinir. Hafif acımsı ve ferah bir tada sahip olan zencefili hem toz hem de taze haliyle tüketebilirsiniz. Et ve tavuk yemeklerinde kullanabilirsiniz. Toz zencefil ile harika kurabiyeler yapabilirsiniz.

 

2. Her Derde Deva: Zerdeçal

 

Zerdeçal vücudu hem içeriden hem de dışarıdan destekleyen, harika bir baharat. Tüketildiğinde karaciğere toksinlerden arınma görevinde yardımcı olan bu turuncu renkli leziz baharat cilt ve saç bakımında da kullanılır. Tıpkı zencefil gibi zerdeçal da anti-inflamatuar etkiye sahip. Uzmanlara göre zerdeçalın içerisindeki “curcumin” maddesinin, prostat kanserini tetikleyen hormonları zayıflatıcı etkisi bulunur. Yumuşak ve tatlımsı bir aroması olan zerdeçalı tüm yemek ve çorba tariflerine dahil edebilirsiniz.

 

3. Mis Gibi Kokar: Tarçın

 

Tarçın

Kokusuyla baş döndüren tarçın, hem tatlıların hem de yemeklerin vazgeçilmez baharatları arasında. Özellikle diyet dönemlerinde şeker yerine kullanılabilen bu baharatın kan şekerini düşürücü bir etkisi var. Bu sayede aniden gelen tatlı krizlerinde kurtarıcı bir rol oynar. Ayrıca tarçın regl dönemlerinin daha rahat geçmesine de yardımcı olur. Tarçını çeşitli tatlı tariflerinde şeker yerine kullanabilirsiniz. Gün içerisinde tarçın çubuğunu çay yapmak için kullanabilirsiniz. Kahvaltı ya da öğün arasında tükettiğiniz yulaf ezmesini tarçınla lezzetlendirebilirsiniz.

 

4. Çok Aromatik: Kişniş

 

Taze kişniş, kokusu ve yoğun aroması sebebiyle bazı kişilere biraz ağır gelebilir. Ama bu, onun vücuda fayda sağlamasına engel değil. İçeriğindeki linoleik asit bileşenleri sayesinde kolesterolü ve kan şekerini düzenleyici bir rol oynar. Bu baharat vücudu rahatlatır ve böylece stresle mücadele ve kaliteli uyku gibi konularda size destek olur. Ayrıca kişniş, sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar ve hazımsızlık sorununu azaltır. Faydaları saymakla bitmeyen bu baharatı dilerseniz tohum halinde dilerseniz de taze bir şekilde tüketebilirsiniz. Tohumları beyaz karabibere, taze kişniş ise maydanoza benzer. Bu baharatı bütün yemeklerde kullanabilirsiniz.

 

5. Sindirim Dostu: Kimyon

 

Kimyon

Kimyon, baklagillerden yapılan yemeklerin olmazsa olmaz baharatı. Vücuda en büyük desteğinin hazımsızlık ve şişkinlik sorununu azaltması olduğunu söyleyebiliriz. Zaten bu nedenle gaz yapan besinlerin kullanıldığı tariflere kimyon mutlaka eklenir. Ama bu baharatın tek marifeti bu değil. Kimyon bağışıklık sistemini de destekler. Aynı zamanda serbest radikallere karşı vücudu korur. Kimyonu tüm çorba ve yemek tariflerinde kullanabilirsiniz. Ara öğün olarak tuzlu bir atıştırmalık arıyorsanız, içerisinde kimyon bulunan enerji barlarla açlığınızı bastırabilir ve enerji ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

 

6. Minik Mucize: Muskat

 

Muskat, minik bir Hindistan cevizini andırır. Barındırdığı bileşenlerden gelen antiseptik özelliği sayesinde bağışıklık sistemini destekler. Hazımsızlık sorunlarını azaltan ve mide ağrısına iyi gelen muskatın sakinleştirici özelliği olduğu da bilinir. Ayrıca bu minik baharat ağız kokusu sorunu yaşayanlara da tavsiye edilir. Muskatı yemeklerde dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Özellikle beşamel sos gibi sütlü ve kıvamlı soslara çok yakışan bu baharatı minik bir rende yardımıyla toz haline getirebilirsiniz.

 

7. Ege’ye Selam: Kekik

 

Mis gibi kokusuyla insanı mest eden kekik, Ege yöresinin vazgeçilmez baharatlarından. Bu harika baharatın vücut için sunduğu faydalarını da es geçmemek gerekir. Bağışıklık sistemini destekleyen kekik, bronşit ve akciğer zarı iltihabı gibi rahatsızlıkların tedavisine de yardımcı olur. Kekik çayının bedeni rahatlatan bir etkisi de var. Kekiği hem taze hem de kuru olarak her yemekte tüketebilirsiniz. Kahvaltılıkları, üzerine serpeceğiniz kekik ve zeytinyağı ile lezzet abidesine dönüştürebilirsiniz.

 

8. Sevmeyen Yok: Biberiye

 

Et yemeklerinin tadını bambaşka bir boyuta taşıyan biberiyenin vücuda birçok faydası var. Kalp ve damar sağlığını destekleyen biberiye doğal bir antioksidan. İltihap giderici özelliğiyle de bilenen bu baharat mide sorunlarına ve hazımsızlığa iyi gelir. Biberiye, idrar söktürücü özelliği sayesinde vücutta biriken toksinlerin atılmasını da kolaylaştırır. Tazesi de, tozu da yemeklerde rahatlıkla kullanılabilen biberiyenin aroması oldukça güzel. Siz de dilediğiniz zaman yemeklerinizi biberiye ile tatlandırabilirsiniz. İçerisinde, biberiyeyle beraber faydalı baharatlar barındıran enerji barlarını ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.