Kafeinin Vücudumuza Olan 6 Faydası

Kafeinin Vücudumuza Olan 6 Faydası

Kafein, birçok meyve ve bitki yaprağında doğal halde bulunan kimyasal bir bileşik. İlk olarak 1819 yılında Alman bir kimyagerin keşfettiği kafein uzun bir formüle sahip: C8H10N4O2. Kafein ise bu uzun formülün kısa adı. Uyarıcı etkileri olan kafein; kahve, çay gibi yapraklı bitkilerin yapısında bulunur. İçecekler ve çikolata gibi paketli gıdalara da eklenen kafein, hayvanların sinir sisteminde kendiliğinden bulunur.

Kafein, en çok kahvede bulunur. Bu sebeple kahve ile özdeşleştiğini söyleyebiliriz. Uykusuz kaldığımız bir gecenin sabahında kafein içeren gıdalar tüketiriz. Kafein, uyanık kalmamız için beyni destekler. Aynı zamanda beyni uyararak 4-6 saat boyunca daha dinç kalmasını sağlar. Vücuda enerji veren kafein, yağ yakımını kolaylaştıran ve hafızayı destekleyen mucizevi bir bileşen olarak öne çıkar. Peki kafeinin insan vücuduna faydaları neler? Gelin, birlikte öğrenelim…

 

1. Odak Sürenizin Uzamasına Yardımcı Olur

 

Çalışma saatleri uzadıkça işinize odaklanmakta güçlük çekebilirsiniz. Mesela sınav haftalarında saatlerce ders çalışmanız gerekir. Oysa bir zaman sonra okuduğunuzu anlamazsınız. Böyle zamanlarda kafein takviyesi odak süresini uzatır. Kafein takviyesi ile odaklandığınız konuyu daha iyi bir şekilde inceleyebilirsiniz. Üzerinde çalıştığınız bir işi daha kısa sürede bitirebilirsiniz. Özellikle iş ya da okul hayatındaki yoğun günlerde kafeinle zenginleştirilmiş bir enerji barı tüketerek hem vücudunuzun besin ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilir hem de odaklanma ile ilgili şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.

 

2. Yağ Yakımını Kolaylaştırır

 

Yağ Yakımını Kolaylaştırır

Kafein, doğal yağ yakıcılar arasında ilk sıralarda yer alır. İçtiğiniz bir fincan yeşil çay ya da kahve, metabolizma hızının artmasını sağlar. Metabolizma hızının artmasıyla yağ yakımı normale kıyasla daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Hatta bu sebeple diyet yapan insanlar düzenli olarak yeşil çay tüketir. Aynı zamanda ara öğünlerde kafein içerikli barlar da tüketir.

Kan basıncını düzenlemeye yardım eden kafein, böbreklerin fonksiyonel çalışmasını destekler. Kanın böbrekte daha hızlı süzülmesi ile şişkinlik kaynaklı şikayetlerinizden daha hızlı kurtulabilirsiniz.

 

3. Uzun ve Verimli Antrenmanlar için Bedene Destek Olur

 

Spor yaparken antrenmanın başından sonuna kadar aynı enerji ve motivasyonla çalışmak isteriz. Fakat antrenman ilerledikçe aynı enerjiyle çalışmak zorlaşır. Vücut yavaş yavaş enerjisini kaybeder ve ilerleyen dakikalarda motivasyonunuz düşebilir. Kafein, antrenmanın başından sonuna kadar tempolu bir şekilde spor yapabilmeniz için bedeninizi destekler.

Daha enerjik olmak için kafein içerikli bir enerji barı yiyebilirsiniz. Bu sayede antrenman boyunca enerjinizi koruyabilirsiniz. Kafein, yorgunluğa bağlı kas ağrılarının azalmasını da destekler. Eğer reflekslere dayalı bir spor yapıyorsanız kafein dikkatin üst seviyelere çıkmasını sağlar. Uyarılma etkisi ile daha hızlı karar alıp harekete geçmenize yardım eder.

 

4. Karaciğer Sağlığınızı Destekler

 

Karaciğer, sindirim sürecine yardımcı olur. Alkol gibi vücut için zararlı olabilecek maddeleri depolar. Yağların sindirimini kolaylaştırır. Tüm bunları yapan karaciğerin ise zaman zaman temizlenmeye ve desteklenmeye ihtiyacı olur. Kafein tükettiğinizde karaciğer bir detoks süreci yaşar. Kendi içerisinde biriktirdiği, vücut için zararlı olabilecek maddelerden temizlenmeye başlar. Kafein, karaciğerde biriken yağların atılması noktasında vücudu destekler. Karaciğer hastalıklarından korunmanıza da yardım edebilir.

 

5. Hafızayı Destekler

 

Hafızayı Destekler

Kafein, insan zihninde bilişsel fonksiyonlarla ilgili zayıflıkların oluşmasını engellemede önemli rol oynar. Yaşlandıkça bazı şeyleri hatırlama konusunda zorlanırız. Bir araştırmadan elde edilen bulgulara göre kafeinin Alzheimer hastalığının zihindeki olumsuz etkilerini azaltıcı bir fayda sağladığı aktarılıyor. Dolayısıyla siz de hafızanızı güçlendirmek ve desteklemek için kafein desteği alabilirsiniz.

 

6. Migren Ağrılarını Hafifletir

 

Kafein, birçok ilacın etken maddesi içerisinde yer alıyor. Pek çok ağrı kesicinin içerisinde kafein bulunuyor. Başta migren ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde kafein içeriğine de sahip olan ilaçlar kullanılıyor.

 

Enerji Barları ile Vücudunuza Kafein Takviyesi Yapabilirsiniz

 

Kafein içerikli enerji barları sayesinde vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Hem sağlıklı beslenme noktasında pratik bir yöntem olan hem de vücudu birçok açıdan destekleyen enerji barlarını evde, işte, okulda, sporda, yani dilediğiniz her yerde tüketebilirsiniz.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.