Hemen Spora Başlaman için Motivasyon Olacak 8 Tüyo

Düzenli spor alışkanlığı kazanmak, tam anlamıyla bir motivasyon işi. Daha doğrusu çoğumuz ilk adımı atmak için itici bir güce ihtiyaç duyuyoruz. Eğer elde ettiğimiz motivasyonla 10 gün kadar egzersiz yapmaya devam edebilirsek devamı geliyor. Çünkü spor yapmak fiziksel anlamda bizi daha güçlü kılmasının yanında mental olarak da rahatlamamızı sağlıyor. Yani bütünsel olarak kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan spor alışkanlığı bir yerden sonra hayatın önemli bir parçası oluyor. Peki, o ilk adımı atmak için ne yapmak gerekli? Kendimizi nasıl motive etmeliyiz? Spor alışkanlığının vücudumuzda yaratacağı ve bağımlılık yapan o etkiler neler? İşte yazıyı okuduktan sonra içinizde spor yapma aşkı uyandıracak 8 tüyo!

 

1. O Bir Mutluluk Deposu

 

O Bir Mutluluk Deposu

Spor denildiğinde genelde akla ilk olarak fiziksel etkiler gelir. Ama aslında sporun günlük mod üzerinde de etkisi oldukça büyük. Çünkü spor yaparken vücut endorfin, yani bir çeşit mutluluk hormonu, salgılar. Bu sayede kendimizi çok daha iyi ve zinde hissederiz. Üstelik sporun vücut üzerindeki bu kimyasal etkisi kısa süreli değil. Spordan sonraki saatlerde de hem stresle savaşınıza yardımcı olur hem de modunuz yüksek kalır. Düzenli olarak spor yaptığınızda olaylara daha sakin ve mantıklı bir biçimde yaklaştığınızı ve stres seviyenizin ciddi oranda azaltığını görebilirsiniz.

 

2. Kim Daha Fit Olmak İstemez ki?

 

Elbette sporun en temel etkilerinin başında kilo vermek ve daha sıkı bir vücuda sahip olmak geliyor. Tabii burada önemli olan daha fit ve sağlıklı bir forma kavuşmak. Tamamen kilo verme odaklı düşünmenize gerek yok. Yalnızca esneme ve güçlenme egzersizleri de yapabilirsiniz. Eğer fazla kilolarınızdan şikayetçiyseniz kardiyo ağırlıklı bir spor programı izleyebilirsiniz. Hangi egzersiz türünü seçerseniz seçin, zaman içerisinde vücudunuzun çok daha güçlü bir forma ulaştığını göreceksiniz. Bu da hem daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmenizi sağlayacak hem de kendinizi uzun vadede daha iyi ve enerjik hissedeceksiniz.

 

3. Öz Güven Verir

 

Sporun endorfin seviyesini artırdığı için kaygı ve stresi azalttığını söylemiştik. Ayrıca çok daha fit bir vücuda sahip olmanızı sağladığını da aktarmıştık. İşte bu iki etken bir araya geldiğinde, kişinin öz güveni yükseliyor. Azalan stres oranına halinden ve formundan memnun bir beden eklenince kişinin kendine duyduğu güven seviyesi önemli ölçüde yükselmiş oluyor.

 

4. Ağrılara Veda

 

Endorfinin ağrı kesici bir özelliği de var. Bunun yanında spor, kasları esneterek açtığı için genel olarak vücut ağrılarının dinmesine de yardımcı oluyor. Özellikle tüm gün bilgisayar başında oturmanın ya da ayakta kalarak çalışmanın bel ve sırt bölgesinde yarattığı sıkıntıları akşam saatlerine dahil edeceğiniz küçük bir spor ritüeli ile azaltabilirsiniz. Tabii bu noktada kendinizi zorlamamaya dikkat etmelisiniz.

 

5. Daha Düzgün Bir Postür

 

Daha Düzgün Bir Postür

Günlük hayatta kendinizi birden kambur bir şekilde otururken bulduğunuz mutlaka olmuştur. Bu hem alışkanlık olarak değerlendirilebilir hem de vücudun güçsüz kalan kasları sebebiyle oluşan bir sorun olabilir. Her iki durumda da spor yapmanız önerilir. Çünkü bu sayede hem daha düzgün bir postüre sahip olursunuz hem de vücut kaslarınız güçlenir. Üstelik düzelen duruş pozisyonu dengenizi daha kolay bulmanızı da sağlar. Böylece günlük hayatta yaşanan ve denge sorunundan kaynaklanan kazaların da önüne geçebilirsiniz.

 

6. Vücut Fonksiyonlarını Düzenler

 

Düzenli spor, sağlıklı yaşamın en önemli parametrelerinden biri. Çünkü spor yapmak vücut sistemleri üzerinde düzenleyici ve destekleyici bir etki yaratıyor. Hareket etmek sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı oluyor ve böylece şişkinlik, hazımsızlık gibi problemler en aza iniyor. Sporla güçlenen vücutta bağışıklık sistemi daha iyi çalışıyor. Bunun yanında sporun kalp damar sağlığı açısından da önemi büyük. Uzun vadede kemik erimesi sorununu da azaltan spor alışkanlığı kan şekerini düzenliyor.

 

7. Deliksiz ve Kaliteli Uyku Saatleri

 

Yapılan araştırmalarda düzenli olarak spor yapan kişilerin uyku ile ilgili şikayetlerinin azaldığı gözlenmiş. Çünkü spor, stres ve kaygı seviyesini azalttığı için uyku saati geldiğinde mental huzura ulaşmak çok daha kolay oluyor. Bunun yanında spor ile aktifleşen beden gece dinlenme zamanına çok daha kolay uyum sağlıyor. Her iki açıdan da bakıldığında sporun daha kaliteli bir uyku tecrübesi sunduğunu görebiliyoruz. Düzenli ve yeterli gece uykusunun günün enerjisine etkisi düşünüldüğünde sporun faydalarını daha net anlaşılabilir.

 

8. Odaklanma ve Konsantrasyon Sorununu En Aza İndirir

 

Düzenli olarak spor yapan kişiler hem mental hem de fiziksel açıdan daha sağlıklı oluyor. Buna bir de kaliteli gece uykusu eklendiğinde gün içerisinde yaşanan odaklanma problemleri en aza iniyor. Yani düzenli olarak spor yapmak çalışma saatlerinin verimini artıyor. Bunun sonucunda da hem zamanınızı en iyi şekilde kullanmış oluyorsunuz hem de iş ve okul hayatında başarıya daha kolay ulaşabiliyorsunuz.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.