Hareketsiz Kaldığımız Dönemlerde Beslenmemiz Nasıl Olmalı?

Bütünsel sağlık; düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi önemli etkenlerle desteklenmesi gereken bir kavram. Vücudumuzdaki bütün sistemlerin sağlıklı bir şekilde işlemeye devam etmesi için uzmanların önerdiği miktarda yemeye, hareket etmeye ve uyumaya özen göstermeliyiz. Fakat bazı durumlarda beslenme, egzersiz ya da uyku düzenimizden taviz verebiliyoruz. Özellikle pandemi döneminde birçoğumuz evlerimize sıkışıp kaldık. Eskiye kıyasla çok daha az hareket etmeye başladık. İşte böyle anlarda vücudun dengesini koruyabilmek için beslenme düzenimiz çok daha büyük bir önem kazandı. Hareketsiz kalmanın uzun vadede çok büyük dezavantajlar yaratabileceğini hatırlatarak bu yazımızda sizler için bazı beslenme tavsiyelerine yer verdik. Siz de bu önerilere kulak verebilir ve beslenme düzeninizi yeniden organize edebilirsiniz.

 

 

1. Şekerli ve Gazlı İçeceklerden Uzak Durun

 

Şekerli ve gazlı içecekler aslında her zaman zararlı. Fakat hareket edemediğimiz dönemlerde, vücudumuz tembelliğe alışarak bazı fonksiyonlarını eskisi kadar etkili bir şekilde yerine getiremeyebiliyor. Bu da gazlı ve şekerli içeceklerin eskiye kıyasla daha büyük zararlara yol açmasına neden olabiliyor. Ayrıca gazlı ve şekerli gıdalar, daha fazla kalori içerdiği için fazla kilolara sebep olabiliyor. Zira hareketsiz kaldığınız dönemlerde kalori yakma süreci de sekteye uğruyor ve kilo alma eğiliminde artış gözleniyor.

 

2. İşlenmiş Gıdaları Tüketmeyin

 

Yakın dönemi kapsayan çalışmalardan elde edilen sonuca göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30’u obez ya da aşırı kilolu. Obeziteyi ve fazla kiloları tetikleyen en önemli iki faktör ise sağlıksız beslenme ve yetersiz hareket. Hareketsiz kaldığınız dönemlerde bedeninizi daha fazla riske atmak istemiyorsanız hazır gıda olarak da bilinen işlenmiş ürünlerden uzak durmaya çalışmalısınız. Lif, protein ve mikro besin elementleri bakımından zengin bir içerik sunamayan işlenmiş gıdaların içeriğinde sağlığa zararlı ve fazla kilolara sebep olan bileşenler bulunabiliyor.

 

3. Balık ve Omega 3 Takviyelerini İhmal Etmeyin

 

Balık ve Omega 3 Takviyelerini İhmal Etmeyin

Başta omega 3 olmak üzere çeşitli yağ asitleri, vücudun her dönemde ihtiyaç duyduğu bileşenler arasında. Hareketsiz kalınan dönemde bedeni desteklemek ve vücut sağlığını korumak için diyet listenize yağlı balıkları ekleyebilir, gün içerisinde doktorunuzdan da onay alarak omega 3 takviyesi alabilirsiniz. Somon gibi yağlı balıklar hem tadına doyum olmayan lezzetleri hem de sağlığa faydalı içerikleriyle hareketsiz kaldığınız günlerde çok önemli bir destek sağlar. Yapılan araştırmalar, haftada en az 2 kez balık tüketenlerin depresyon ve kalp hastalıklarına yakalanma oranının çok düşük olduğunu gözler önüne seriyor.

 

4. Lifli Gıdalar ve Probiyotiklerle Sindirim Sisteminizi Destekleyin

 

Uzun süre hareketsiz kalındığında ya da yeteri kadar hareket edilemediğinde bu durumdan sindirim sistemi de olumsuz etkilenebilir. Uzmanların “sanal organ” ya da “unutulmuş organ” olarak tanımladığı bağırsak mikrobiyotası, bağırsakta yer alan bakterilerin tümünü niteler. Eğer bağırsak mikrobiyotasında bir bozulma ortaya çıkarsa çok ciddi kronik rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Bunun önüne geçmek ve hem bağırsakları hem de sindirim sistemini desteklemek için probiyotik takviyesi almak ve lifli besinler tüketmek çok önemli.

 

5. Meyve ve Sebze Yemeyi Unutmayın

 

Meyve ve Sebze Yemeyi Unutmayın

Meyve ve sebze, sağlıklı beslenme piramidinde çok önemli bir yere sahip. Vitamin, mineral, probiyotik, antioksidan gibi vücudun ihtiyaç duyduğu tüm bileşenler açısından oldukça zengin olan sebze ve meyveler; hareketsiz kalınan dönemde vücuda iyi bir destek sağlıyor. Obezite, tip 2 diyabet, kalp çarpıntısı gibi rahatsızlıklarla karşılaşma ihtimalini düşürüyor.

 

6. Yemeklerden Önce Su İçin

 

Su tüketimi her zaman çok önemli. Fakat hareketsiz kalınan dönemlerde su içmenin önemi birkaç kat daha artıyor. Bilimsel araştırmalara göre, su içtikten sonraki bir ya da iki saatlik süre içerisinde metabolizma hızı artıyor. Günde 2 litre su tükettiğimiz durumda ise ek olarak 96 kalori daha yakma şansına sahip oluyoruz.

Bir çalışmada deneklerden yemekten yarım saat önce, yarım litre su içmeleri istenmiş. Bu çalışmadan elde edilen sonuca göre, yemekten önce su içen deneklerin kilo verme sürecinin %44 oranında daha hızlı ilerlediği gözlenmiş. Yemeklerden önce tüketilen su, hem tokluk hissine daha hızlı ulaşmamızı sağlıyor hem de metabolizmamızı hızlandırarak kalori yakım sürecini destekliyor.

Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.