• Ana Sayfa
  • Manşet
  • Bütünsel Sağlık (Well-being) Nedir? Hayatımıza Nasıl Adapte Edebiliriz?

Bütünsel Sağlık (Well-being) Nedir? Hayatımıza Nasıl Adapte Edebiliriz?

Bütünsel Sağlık (Well-being) Nedir

Kim kendini her an iyi ve güçlü hissetmek istemez ki? Evet, hepimiz her an bu şekilde hissetmenin hayalini kurarız. Peki sizlere well-being sayesinde tam anlamıyla huzurlu ve dengeli hissedebileceğinizi söylesek ne düşünürsünüz? Well-being, yani bütünsel sağlık; ruhun, zihnin ve bedenin belli bir denge içerisinde olması manasına geliyor. Yalnızca bedenimize özen göstermemiz bahsi geçen bütünsel dengeyi kurmamız için yeterli olmaz. Örneğin bedensel olarak her şey yolundayken psikolojik sorunlar söz konusu olabilir. İşte durum böyle olduğu zaman herhangi bir dengeden ve mutlak huzurdan söz etmek mümkün olmayabilir.

Bütünsel sağlık uzmanları temel dengeyi sağlayabilmek adına klasik ilaçlar kullanmak yerine rutin yaşam tarzında değişiklikler yapmayı tavsiye ediyor. Well-being uygulamalarında temel amaç, mevcut olan bir hastalığı tedavi etmek değil. Tam aksine kişide kendisini iyileştirme yeteneği olduğu hissini aşılayan bilgiler sunmak. Bir başka deyişle well-being’in en önemli amacı sağlığımızı kaybetmeden önce onu koruyabilmemiz. Peki Well-being uygulamaları bedenimizi nasıl etkiler? Yararlandığı yöntemler nelerdir? Türleri nelerdir? Tüm bu sorulara yazımızda detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalıştık.

 

Well-being Uygulamaları Bedenimizi Nasıl Etkiler?

 

Sağlıklı bir yaşam sürmek için kilo kontrolünün en iyi şekilde yapmak, toksinlerden arınmak, sağlıklı bir beslenme rutini edinmek, düzenli egzersiz yapmak, kaliteli ve yeterli bir uyku düzenine sahip olmak, stresten uzak durmak ve travmalardan her zaman korunmak gerekiyor.

Well-being, yani bütünsel sağlık yöntemi saydığımız tüm bu durumların üstesinden gelmeniz gerektiği konusunda sizi ikna ediyor. Bu sayede bütünsel sağlığın kapılarını aralamanıza imkan tanıyor.

Bütünsel anlamda sağlıklı olan bir bireyin, yani well-being’i hayatına empoze etmiş olan bir kişinin bedeni sağlığına hiçbir şekilde dikkat etmeyen birinin bedenine göre daha dinamik ve zinde oluyor.

Tabii well-being uygulamalarının bedeninizi en iyi şekilde etkilemesi için tam bir denge kurmanız şart. Zihinsel anlamda yorgun olan ya da psikolojik açıdan sorunları olan bir birey, well-being uygulamalarından sonra beklenen huzuru ve dengeyi yakalayamayabilir.

 

Well-being Nöralterapiden de Yararlanıyor

 

Nöralterapi, tedavisi çok zor olan ya da hastanın tedaviye karşı direnç göstermesi durumunda devreye giren önemli bir sistem. Her insanın bedeninde hastalık ortaya çıkmadan evvel bazı semptomlar görülür. Bu hastalıklar; çoğu zaman modern tıbbın dahi açıklığa kavuşturamadığı, kişinin kendi psikolojisinden ötürü ortaya çıkan rahatsızlıklar olabilir. Bu rahatsızlıkların temelinde ise hastanın sinir sisteminde meydana gelen düzensizlikler yatar.

Sinir sisteminde meydana gelen düzensizlikler bir mekanizma oluşturur ve bu durum yaşlanma sürecinde de aynı şekilde işlemeye devam eder. Nöralterapi ise düşük dozlarda lokal anestezik madde kullanılmak sureti ile sinir sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Sinir sistemi sağlıklı işleyen birinin well-being uygulamasını hayatına adapte etmesi çok daha kısa sürüyor.

 

Well-being Türleri Nelerdir?

 

Well-being Türleri Nelerdir

Well-being’in kendi içerisinde birçok türü var. En sık uygulanan ve adı en çok duyulan well-being türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

 

Çevresel Well-being Nedir?

 

Kişinin sağlığı için yararlı olan bir ortamda yaşaması, temiz ve güvenli sayılan bir çevrede yaşamını sürdürmesi çevresel well-being olarak nitelenir.

Kaliteli besinler, temiz hava ve su, elverişli yaşam koşulları, iyi iş olanakları, sağlıklı ilişkiler gerçekleştirmek ve kişisel güvenliği her daim sağlamak gibi şartları yerine getirdiğinizde çevresel well-being için gereken adımları atmış oluyorsunuz.

 

Mesleki Well-being Nedir?

 

İş hayatında iyi bir performans sergileme, başarı ve keyfi bir arada tutma yeteneği ise mesleki well-being’e imkan tanır.

İş ortamınızdaki arkadaşlarınızın da bu kusursuz dengeyi sağlaması çok önemli. Mesleki well-being ancak bu şekilde tamamlanmış olur.

 

Finansal Well-being Nedir?

 

Finansal well-being; kişinin finansal açıdan refah düzeyini etkileyen her şeyi dengede tutmasını kapsayan well-being türü olarak karşımıza çıkar.

Kişinin bu well-being türünü uygulayabilmesi için gelirini arttırması, giderlerini gözden geçirmesi, kariyerini daha iyi bir noktaya taşıması, huzuru ve başarıyı bir arada yürütebilmesi gerekir.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.