Bağışıklık Sisteminizi Zinde Tutacak 10 Besin

Güçlü bir bağışıklık sistemi, özellikle sonbahar ve kış aylarında vücudunuzun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar. Vücudunuzu sadece gribal ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı değil; kanser, romatizmal hastalıklar, otoimmün sistemi hastalıkları ve alerji gibi her türlü rahatsızlıktan korur. Bağışıklık sistemi aynı zamanda yara ve yanık izlerinin çabuk iyileşmesinde ve vücudun çevresel etkenlerden daha az etkilenmesinde de önemli rol oynar.

Bağışıklık sistemi, özellikle mevsim geçişlerinde ya da vücudun yorgun olduğu dönemlerde, metabolizmanın da yavaşlamasıyla birlikte virüs ve bakterilerle mücadelesinde zorlanmaya başlar. Doğal besin takviyeleri sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olarak kış aylarını sağlıklı bir şekilde atlatabilir ve çeşitli hastalıklara yakalanma ihtimalinizi azaltabilirsiniz. Peki, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için mutlaka tüketmeniz gereken besinleri biliyor musunuz? Bu yazımızda sizi zinde tutacak ve hastalıklara karşı direncinizi artıracak besinleri bir araya getirdik.

 

1. Kırmızı Biber

 

Kırmızı Biber

C vitamini, bağışıklık sistemini destekleyen ve hastalıklara karşı korunmanızı sağlayan en önemli vitaminlerden biri. C vitamini portakal, greyfurt ve limon gibi turunçgillerde fazlasıyla bulunur. Oysa içeriğinde turunçgillerden üç kat daha fazla C vitamini bulunan bir sebze var; kırmızı kapya biber. Özellikle tohumunda fazlasıyla C vitamini ve antioksidan bulunan kırmızı biber, bağışıklığı destekler ve vücuttaki iltihabın atılması noktasında bedene yardımcı olur.

 

2. Badem

 

E vitamini de bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli destekleyiciler arasında yer alır. Birçok hastalığa sebep olan serbest radikalleri yok ederek hastalıklara karşı vücudumuzu daha iyi korumamıza yardımcı olur. Badem, E vitamini açısından zengin besinlerden biri. Bir avuç bademde yetişkin bir insanın günlük alması gereken E vitamini miktarının neredeyse tamamı bulunur.

 

3. Ispanak

 

Ispanak, C vitamini içeren besinler arasında yer alıyor. Tam bir antioksidan ve beta karoten kaynağı. Aynı zamanda demir, magnezyum ve potasyum içeren ıspanak, enfeksiyon hastalıklarıyla verilen mücadelede bedeni destekler. Kış sebzesi olduğu için özellikle serin havalarda ve bulaşıcı hastalıkların çok görüldüğü zamanlarda taze ıspanağın bol bol tüketilmesi tavsiye edilir.

 

4. Yoğurt

 

Yoğurt

Yoğurdun içeriğinde bulunan bakteriler hem bağırsak sağlığınızı hem de bağışıklık sisteminizi destekler. Aynı zamanda hastalıklara karşı vücudun direncini arttıran ve bağışıklığı güçlendiren en önemli vitaminlerden biri olan D vitamini de yoğurtta bolca bulunur.

 

5. Zencefil

 

Zencefil, enfeksiyon hastalıkları ile savaşır. Bağışıklık sistemine destek sağlayarak hastalıkları daha hızlı atlatmanıza yardımcı olur. Doğal bir ağrı kesici olarak bilinir. Tadı biraz acı olduğu için balla veya çay ile birlikte tüketilmesi önerilir.

 

6. Yeşil Çay

 

Yeşil çay tam bir antioksidan kaynağı olduğundan bağışıklık sistemini destekleyici özellik gösterir. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Gün içerisinde 1 ya da 2 bardak yeşil çay tüketebilirsiniz.

 

7. Kivi

 

Zayıflayan ve hastalıklara karşı korumasız hale gelen bağışıklık sisteminizi düzenlemek için kivi oldukça faydalı bir besin. Kendinizi halsiz ve hasta hissettiğiniz anlarda tam bir vitamin deposu olan ve portakaldan iki kat daha fazla C vitamini içeren kivi imdadınıza yetişir. K vitamini ve lif kaynağı olarak da bilinen kivi bağırsak sağlığını korur ve destekler.

 

8. Yaban Mersini

 

Yaban Mersini

Yaban mersini de bağışıklık sistemi için oldukça faydalı bir besin. Güçlü bir bağışıklık sisteminin en önemli koşullarından biri sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmaktan geçer. Yaban mersini hem sindirim hem de bağışıklık sistemini destekler. A vitamini, C vitamini, magnezyum, selenyum, fosfor açısından zengin olan yaban mersini, kalp ve beyin sağlığını destekler.

 

9. Brokoli

 

İçeriğinde bolca A, C, E vitamini ve antioksidan bulunan brokoli, tıpkı ıspanak gibi bağışıklık sistemini destekleyen kış sebzeleri arasında yer alır. Tabağınıza koyabileceğiniz en sağlıklı yiyeceklerden biri olan brokoli, aynı zamanda kalp sağlığını da korur. Cildi güzelleştirir ve gençleştirir. Kan şekerinin düzenlenmesine destek sağlar.

 

10. Yağlı Balık Türleri

 

Somon, sardalya, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balık türleri, oldukça fazla omega-3 içerir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak omega-3 eksikliği yaşamamak gerekir. Bunun için başta yağlı balık türleri olmak üzere ceviz, ıspanak, semiz otu gibi besinlerin de bolca tüketilmesi gerekir.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.