Antioksidan Kaynağı 9 Besin

Antioksidanlar, bağışıklık sistemini korur ve güçlendirirler. Soğuk algınlığından kansere kadar birçok hastalığa karşı vücut direncini arttırırlar. Yaşlılığın neden olduğu etkileri azaltırlar. Peki, antioksidan nedir, hangi besinlerde yer alıyor ve tüm bunları nasıl başarıyor?

 

Sağlıklı Bir Yaşamın Yolu Antioksidanlardan Geçiyor

 

Vücudumuzda, hücreleri olumsuz etkileyen ve yıkıcı sonuçlara yol açan bazı moleküller bulunur. Bu moleküllere ”serbest radikaller” denir. Serbest radikaller; vücudumuzda görev yapan ve hayati önem taşıyan, DNA ve protein gibi yapıları içeren hücrelerde yıkıma neden olurlar. Hücrelerde meydana gelen bu yıkım; hücrenin işlevini kaybetmesine, anormalleşmesine, ölmesine ya da kanser oluşumuna yol açabilir. Antioksidanlar ise vücudumuzun serbest radikallere karşı kullandığı bir yapı. Bu yapı serbest radikallerin etkilerini azaltarak hücrelere zarar vermelerini engeller. Bu sayede vücudu hastalıklara karşı korur.

 

Antioksidan Kaynağı Besinler

 

Antioksidanlar vücut tarafından üretildiği gibi, çeşitli yiyecekler aracılığıyla dışarıdan da alınabilir. C vitamini, E vitamini ve flavonoidler doğadan aldığımız önemli antioksidanlar arasında yer alır. İşte bağışıklığınızı güçlendirecek ve serbest radikallere karşı mücadelenizde sizi destekleyecek, antioksidan açısından zengin 9 besin:

 

1. Ispanak

 

En iyi antioksidan kaynaklarından biri olan ıspanak, yüksek düzeyde lutein ve zeaksantin içerir. Bu iki antioksidan, göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kansere karşı vücudu destekler, içeriğindeki beta-karoten ile kalp sağlığını destekler. Anti-aging özelliği sayesinde yaşlanma karşıtı etki gösterir. Lahana ve brokoli gibi yeşil yapraklılar da önemli antioksidan kaynakları arasında yer alır.

 

2. Bitter Çikolata

 

Hem lezzetli hem de antioksidan kaynağı. Bitter çikolata, içeriğindeki flavonoidler ve polifenoller sayesinde kalp hastalıkları riskini azaltır. Potasyum, çinko, selenyum, manganez, demir, bakır ve magnezyum içerir. Kalp sağlığını destekleyen bu besinin kakao oranı, antioksidan seviyesini de etkiler. Yani kakao oranı ile antioksidan oranı arasında doğru orantı bulunur. Ancak çikolatayı, kalori ve şeker oranına dikkat ederek tüketmek gerekir.,

 

3. Tam Tahıllar

 

Tam tahıllar; vitamin, antioksidan ve lif açısından oldukça zengin. Zengin antioksidan içerikleriyle kolon, karaciğer ve göğüs kanserine karşı vücut direncini desteklerler. Ayrıca Alzheimer, artrit ve cilt hastalıklarıyla mücadelede vücuda yardımcı olurlar.

 

4. Fasulye

 

Kırmızı ve siyah fasulye oldukça yüksek bir antioksidan düzeyine sahip. Bir lif kaynağı olan fasulye, bağırsak sağlığını destekler. Buna ek olarak C vitamini, çinko, protein, kalsiyum ve selenyum gibi birçok mineral ve vitamin içerir.

 

5. Domates

 

Domates

Domatese ve diğer kırmızı meyvelere rengini veren likopen, kalp hastalıklarının ve kanserin engellenmesi için vücuda destek olur. Özellikle de prostat, akciğer, göğüs ve bağırsak kanserine karşı etkili olan antioksidan, domateste yüksek oranda bulunur. Domates, bağışıklık sistemini destekleme noktasında önemli bir katkı sunan glutatyon da içerir.

 

6. Pancar

 

Pancar, güçlü bir antioksidan etkisi gösteren betalainler açısından zengin bir besin. Antioksidan etkisi gösteren betalainler, vücudun çeşitli hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda pancara rengini likopen değil, bu antioksidan grubu verir. Pancar kökünde A, B6, C vitaminleri; potasyum, magnezyum, demir, çinko, folik asit, protein, karbonhidrat ve lif gibi vitamin ve mineraller bulunur. Yeşil yapraklarında ise C vitamini, magnezyum, kalsiyum ve demir bulunur.

 

7. Enginar

 

A, C, E, B ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum ve fosfor içerir. Klorojenik asit olarak adlandırılan antioksidan açısından oldukça zengin. Karaciğer faaliyetlerinde etkili olan enginar, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kötü kolesterolün zararlarını önleyerek kalp sağlığını destekler. Enginarı, antioksidan seviyesinin düşmemesi için, kızartma yerine haşlama ya da buğulama olarak tüketmek gerekiyor.

 

8. Ceviz

 

Ceviz

Ceviz, A, B ve E vitaminlerinin yanında, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko ve folik asit içerir. Sağlıklı yağlar açısından da zengin olan ceviz, kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.

 

9. Yaban Mersini

 

Yaban mersininde önemli antioksidanlardan biri olan antosiyaninler bolca bulunur. Antosiyaninler, kalp hastalığı riskinin azaltır ve ilerleyen yaşlarda beyin fonksiyonlarındaki azalmanın gecikmesini sağlar. Yaban mersini; riboflavin, lif, folat, niasin, demir, çinko, magnezyum, potasyum ile C ve K vitaminlerini içerir.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.