Mevsim Geçişlerinde Formumuzu Korumamızı Sağlayacak 8 Beslenme Tüyosu

İdeal vücut ağırlığını korumak ve fazla kiloları engellemek hepimiz için son derece önemli. Fazla kilolara sahipseniz ideal kiloya ulaşmak, ideal kilonuzdaysanız ağırlığınızı korumak için dikkatli beslenmek zorundasınız. İhtiyacınız olan kalori ile besinlerden aldığınız kalori arasında bir denge olmalı. Fazla yemek yeme eğilimi gösterdiğiniz dönemlerde kendinize engel olmalı, sağlıklı alternatiflere yönelmelisiniz. Aksi halde, fazla kilolar ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Özellikle mevsim geçişlerinde beslenme düzenimizde meydana gelen değişiklikler böyle sorunlarla karşılaşmamıza sebep olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için beslenme alışkanlıklarınıza bir göz atmanız ve gerekirse bazı düzenlemeler yapmanız gerekebilir. Bizim de bu konuda size yardımcı olabilecek bazı önerilerimiz var. Dilerseniz formunuzu korumanızı sağlayan beslenme tüyolarını birlikte inceleyelim.

Kahvaltıyı Atlamayın

 

Unutmayın ki, formunuzu aç kalarak koruyamazsınız. Özellikle de kahvaltı gibi önemli bir öğünü atlamanız hiç doğru olmaz. Kahvaltıda tüketilen ürünler vitamin ile mineral bakımından oldukça zengin. Bu sebeple bu öğün çok önemli. Ancak tabii ki kahvaltı yaparken de kontrollü olmakta fayda var. Kahvaltı menünüzde az yağlı peynir, süt ve yumurtaya yer verebilirsiniz. Hatta sütü yulaf ezmesi ile birlikte tüketmeniz çok daha iyi olur. Böylelikle çok fazla karbonhidrat tüketmeden besleyici bir kahvaltı yapmış olursunuz.

Yağsız ve Hafif Öğünler Tüketin

 

İlerleyen saatlerdeki öğünlerde tüketeceğiniz yemeklerin yağsız ve hafif olmalarına dikkat edin. Sebzeler ile beyaz et ya da yağsız kırmızı eti haşlayarak veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz. Ayrıca omega-3 yönünden zenginliği ile bilinen balık da hem formunuzu korumaya hem de yağ yakmanıza yardımcı olur.

Bol Bol Meyve Tüketin

 

Bol Bol Meyve Tüketin

Formda kalmak için meyvelerin büyüsünden yararlanabilirsiniz. Örneğin muz sindirim sisteminizi düzenler. Kivi ve armut ise yüksek miktarda diyet lifi içerir. Elma, kalorisi düşük ama doyuruculuğu yüksek bir besin olarak formunuzu korumanıza yardımcı olur.

Atıştırmalıklara Önem Verin

 

Atıştırmalıklara ara öğünlerinizde yer verebilirsiniz. Yemek saatiniz henüz gelmediyse ve açlık hissi bastırdıysa fındık, badem gibi atıştırmalıklar tüketebilirsiniz. Ya da bir adet elma veya bir kase yoğurt yiyerek açlığınızı bastırabilirsiniz. Eğer bu şekilde atıştırmalıklara yer vermezseniz uzun süre aç kaldığınız zaman vücudunuz bekleme moduna geçer ve metabolizmanız yavaşlar. Bu nedenle sağlıklı atıştırmalıklar tüketerek bir anda bastıran açlığınızı gidermeniz gerekir.

Tatlıya Elveda Demenize Gerek Yok

 

Meyveli puding

Formda kalmak için şekeri hayatınızdan tamamen çıkarmanıza gerek yok. Ancak içeceklerinizi şekersiz içmeyi ve özellikle şerbetli tatlılardan uzak durmayı deneyebilirsiniz. Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için ise çilek, dondurma, meyveli süt veya meyveli pudingler size yardımcı olabilir.

Lifli Gıdalar ile Tanışın

 

Lifli gıdalar, düşük kaloriye sahip olduğu için formunuzu korumanıza yardımcı oluyor. Ayrıca sindirim sistemine de çok büyük katkısı bulunuyor. Lifli gıdaları hayatınıza katmak isterseniz sofralarınızda beyaz ekmeğe değil de, tam tahıllı veya kepekli ekmeklere yer verebilirsiniz. Ayrıca nohut ve kuru fasulye gibi glisemik indeksi düşük, karbonhidrat içeren baklagilleri de tüketebilirsiniz.

Paketli Gıdalardan Uzak Durun

 

Paketli gıdalar, doymuş yağ ve karbonhidrat bakımından fazlasıyla zengin olur. Genellikle “abur cubur” diye tabir ettiğimiz paketli gıdaların sağlık açısından hiçbir yararı yok. Aksine zararlı bileşenlere sahip oldukları için sağlığınızı tehdit ederler ve hızla kilo almanıza sebep olurlar. Bu nedenle onlardan mümkün mertebe uzak durmanız gerekir. Paketli gıdalar yerine sağlıklı alternatiflere yönelmek çok doğru bir tercih olacak.

Su Tüketmeye Özen Gösterin

 

Su Tüketmeye Özen Gösterin

Su, formda kalmanın en önemli anahtarı. Yeterli miktarda su tükettiğiniz zaman organlarınız daha sağlıklı çalışır, hücreleriniz yenilenir, metabolizmanız hızlanır ve kanınız temizlenir. Bu nedenle günde en az 2 litre, en çok 3 litre su tüketmek gerekir. Unutmayın ki, su içmek için susamayı beklemenize gerek yok. Bir su şişesi edinip her zaman yanınızda taşımaya özen gösterirseniz su içme alışkanlığınızı da pekiştirebilirsiniz. Hem formunuz hem de sağlığınız için su tüketiminize dikkat etmelisiniz.

Zbarz
  1. Fevzi D. (doğrulanmış kullanıcı)

    Teşekkürler, güzel içerik:)
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.