Definasyon Döneminde Kullanılacak Takviyeler Nelerdir?

Vücut geliştirme ile ilgilenenlerin kaslarını görünür hale getirmek ve hatlarını daha da belirginleştirmek için yağ yakmaya çalıştığı sürece “definasyon dönemi” diyoruz. Bu dönem, vücut geliştirmeyle ilgilenenler arasında “hacim alma süreci” olarak da biliniyor. Definasyon döneminde, yağların hızlı bir şekilde yakılması ve kasların ön plana çıkması amaçlanıyor.

Definasyon dönemi, spor yapan kişinin hayalindeki vücuda ulaşabilmesindeki en önemli süreçlerden biri olduğu için bu dönemde beslenmeye özen göstermek gerekiyor. Vücut geliştirmek için uzun süre çalıştıktan sonra yaptığınız bütün antrenmanların karşılığını bu aşamada alırsınız. Bu dönemde vücudunuz şekillenir. Bu sebeple bulk döneminin aksine sıkı bir diyet uygulamanız ve sizi amacınıza ulaştırmaya yardımcı olacak takviyeler almanız gerekir. Peki, definasyon döneminde ne tür takviyeler kullanılıyor? Dilerseniz bu dönemde sıklıkla tercih edilen takviyelere birlikte göz atalım.

 

Protein Tozu

 

Protein tozu ile pratik ve ekonomik bir şekilde protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Yağ yakmaya odaklandığınız dönemde daha çok protein almanız gerekir. Her zaman az kalorili ama yüksek protein içeren besinlere ulaşamayabilirsiniz. Ayrıca yüksek protein içeren beslenme programında istikrar sağlamak size zor gelebilir. Sonuçta sürekli yemek yapıp onu yanınızda taşımak mümkün olmayabilir. İşte bu noktada protein tozu imdadınıza yetişir. Protein tozunu sadece sıvı ile karıştırarak pratik bir şekilde tüketebilirsiniz. Böylelikle hem az kalori almış olursunuz hem de günlük protein ihtiyacınızı karşılarsınız.

 

BCAA

 

Definasyon dönemindeki en etkili takviyelerden biri. Kaslarınızın en çok ihtiyaç duyduğu amino asitlerden valin, lösin ve izolösin bir arada bulunduğu için kas kaybını minimuma indirir ve performansınızı artırır. Özellikle de yoğun antrenman ve uzun süreli açlık dönemlerinde BCAA, kilo vermek için oldukça iyi bir destekleyici. Yoğun aktiviteler sonrasında kaslardaki protein sentezini artırır.

 

Balık Yağı

 

Balık Yağı

Balık yağı ve omega-3, kilo verirken çok faydalı ve içerik açısından son derece zengin kaynaklar arasında. Yağ yakımına katkıda bulunduğu gibi sağlıklı yağ asitlerinin eksikliliğini de önler. Malum omega-3 eksikliği hemen hemen her yaşta ortaya çıkabiliyor. Bunun önüne geçerek stresinizi azaltabilir ve daha verimli antrenmanlar yapabilirsiniz.

Genellikle kilo verme döneminde antrenmandaki verimin düştüğü gözlenir. Ancak siz bu dönemde ne kadar dengeli beslenirseniz bu durumla karşılaşma ihtimaliniz de o kadar azalır. Sağlıklı yağlar tükettiğiniz zaman diyet döneminiz de sağlıklı geçer. Bu durum da haliyle antrenmanlarınızı pozitif etkiler. Ayrıca balık yağları ve omega-3 takviyeleri, vitamin ve mineral bakımından çok zengin olduğu için bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.

 

Kreatin

 

Kreatin takviyesi, enerji üretimini artırdığı için antrenmandaki performansınıza ve kas oluşum sürecine katkı sağlar. Bu sebeple kilo alırken de verirken de kullanılması tavsiye edilir. Definasyon döneminde kreatin takviyesi alarak daha çok ağırlık kaldırabilir ve daha çok yağ yakabilirsiniz.

 

L-Karnitin

 

Karnitin, yağın enerjiye dönüşmesini sağlayan bir amino asit çeşidi. Vücudumuz bu amino asit çeşidini aslında doğal yollarla üretir. Ancak karnitin, besin takviyesi olarak sistemli bir antrenman programıyla birlikte alındığında yağ yakımına destek olur.

 

Koenzim

 

Bu enzim türünün en önemli görevi enerji üretmek. Koenzim takviye olarak alındığında antrenman sırasında vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca yağ oranını dengede tutmak için de oldukça etkili.

 

Multivitamin

 

Kilo verme döneminde vitamin ve mineral eksikliği en sık karşılaşılan problemler arasında. Multivitamin takviyesi ile bu eksikliği gidermek mümkün. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için özellikle diyet döneminde kullanılması çok faydalı oluyor. Multivitamin kullandığınız zaman vücut direncinizi de artırmış olursunuz. Bu sayede bedeninizi hastalıklara karşı da güçlendirebilirsiniz.

 

Amino Asit

 

Proteinin yapı taşları olarak bilinen amino asitler takviye olarak alındığı zaman spor performansını artırır ve yağ yakımını hızlandırarak kas oluşum sürecini destekler.

 

Uzman Görüşü Çok Önemli

 

Definasyon döneminde nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda bir uzmana danışmanız gerekiyor. Uzman görüşü ve onayı olmadan düzenlenen beslenme programları ve alınan takviyeler, ilerleyen süreçlerde çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.