İhtiyacınıza Göre Enerji Barı Seçme Rehberi

Enerji barı, sporcu atıştırmalığı olarak da tanımlanabilecek, protein bakımından zengin bir tür yiyecek. İçeriğinde genellikle meyve, kuru yemiş ve yulaf bulunan bu lezzetli atıştırmalıklar sağlıklı beslenme rutinlerinde oldukça önemli bir yer tutar. Yoğun içeriği sayesinde az miktarda ürünle bile tokluk hissi yaratan enerji barları, kas miktarının sağlıklı bir şekilde artmasını sağladıkları için sporcular tarafından sıklıkla tercih edilir. Ama bilinenin aksine, enerji barları yalnızca kasları geliştirmek amacıyla tüketilmez. Peki, bu leziz minik atıştırmalıklar başka hangi amaçlar için tüketilir? Hangi enerji barı hangi ihtiyaca daha uygun? Sizler için aklınızdaki tüm soru işaretlerini ortadan kaldıracak bir enerji barı seçme rehberi hazırladık.

 

1. Kas Kütlesini Artırmak İsteyenlere

 

Bilinen çikolatalı barlar, şeker ve yağ oranı yüksek ürünlerdir ve çok az miktarda protein içerir. Vücudun kas kütlesini artırmak için ihtiyaç duyduğu bileşenin protein olduğunu düşündüğümüzde, klasik barların yeterli gelmediğini görebiliriz. Siz de bu tarz şeker deposu ürünlerin yerine protein oranı yüksek enerji barları tercih edebilirsiniz. Bu aşamada tüketeceğiniz ürünlerin maksimum gramajda protein içerdiğinden emin olmalısınız. Whey proteininden elde edilen barlar spor sonrası için ideal. Aynı zamanda badem gibi yüksek protein oranına sahip kuru yemişlerin bulunduğu ürünleri de tercih edebilirsiniz.

 

2. Kilo Verme Yolunda Lezzetli Atıştırmalıklar Arayanlara

 

Diyet yapanlar için de enerji barları oldukça etkili. Çünkü çok az tüketildiklerinde bile tokluk hissi yaratıyorlar. Bu aşamada en iyi seçim, lif oranının yüksek olduğu barlar. Çünkü lifli yiyecekler hem doyurucu hem de yarattığı tokluk hissi uzun sürer. Bu süreçte kompleks yapıda protein içeren ürünleri de deneyebilirsiniz. Kompleks yapılı proteinlerin emilimi uzun zaman aldığı için yarattığı tokluk hissi de uzun süreli olur.

 

3. Kilo Almaya Çalışanlara

 

Kilo almak istiyorsanız, hem beslenme hem de egzersiz programınızı bu amaca uygun bir şekilde düzenlemelisiniz. Bu süreçte de vücudun kas yoğunluğunu artıracak yiyecekler tercih etmenizde fayda var. Aksi halde aldığınız kilolar, yakılması zor yağlar olarak depolanabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo almaya çabaladığınız bu süreçte minik ve leziz enerji barlarını zevkle tüketebilirsiniz. Bu aşamada kuru meyveler ya da çikolata ile tatlandırılmış, protein oranı yüksek barları tercih edebilirsiniz.

 

4. Anlık Açlık ve Tatlı Krizlerini Bastırmak İsteyenlere

 

Enerji barları aniden gelen açlık krizlerini bastırmakta usta. Bu ürünler oldukça doyurucu bir içeriği sahip olduğu için sizi kısa sürede tokluk hissine ulaştırır. Böylece siz de kan şekerinin aniden düştüğü ve yemek krizlerinin geldiği bu anlarda ihtiyacınız olandan fazlasını tüketme riski olmadan karnınızı doyurabilirsiniz. Meyvelerle tatlandırılmış, içeriğinde minik çikolata parçacıkları bulunan ve omega 6 gibi sağlıklı yağlar içeren enerji barlarıyla açlığınızı yatıştırabilir, ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

 

5. Sağlıklı Beslenmeyi Yaşam Tarzı Haline Getirenlere

 

Enerji barı aniden gelen açlık hissi sonrasında gereğinden fazla besin tüketme sorununa son verdiği için kan şekerini dengede tutar. Ayrıca yüksek lifli ürünler, kan basıncını dengeleyerek kalp ve damar sağlığını korur. Bu açıdan bakıldığında enerji barlarının sağlıklı ve dengeli beslenme programlarında önemli bir yere sahip olduğunu görebiliriz.

Eğer siz de sağlıklı bir diyet programını yaşam felsefeniz haline getirdiyseniz, az az ve sık sık yiyecek tükettiğiniz bu yemek düzenine enerji barlarını da dahil edebilirsiniz. Fıstık ezmesi, çikolata, hurma ve kırmızı orman meyveleri gibi farklı tatlarla lezzetlendirilen ve içeriğinde taze ve kavrulmamış kuru yemişler bulunan enerji barlarını gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

 

6. Enerjisini Her An Yüksek Tutmak İsteyenlere

 

Enerji barları gün içerisinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayarak yaşamınızı kolaylaştırır. Eğer yemek yemek için kısıtlı bir vaktiniz varsa ya da seçenekleriniz enerji bakımından düşük ama kalorisi yüksek yiyeceklerden oluşuyorsa, bu sorunu bir enerji barı ile çözebilirsiniz. Bu tür ürünleri trekking, hiking ya da kamp gibi yanınızda çok fazla yiyecek taşıyamadığınız aktivitelerde de rahatlıkla tüketebilirsiniz. Böylece hem az miktarla uzun süre tok kalırsınız hem de enerjiniz hiç düşmez.

Tabii bu aşamada ikincil ihtiyacınızı göz önünde bulundurmanızda da fayda var. İçerisinde fıstık ve badem gibi bolca kuru yemiş bulunan ve karbonhidrat bakımından zengin barlar enerjinizi yüksek tutmanızı sağlar. Fakat bir yandan da kilo verme gibi bir amacınız varsa, bu tarz ürünleri çok fazla tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Enerji barı alırken kalori ve içerik değerlerini kontrol ederek kendinize en uygun bar seçiminizi yapabilirsiniz.

 

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.