Sağlıklı Alışkanlıkları Yıl Boyunca Kalıcı Kılmanın 3 Yolu

Hayatınız boyunca kaç kez sağlıklı bir hayata adım atmak için planlar yaptınız? Peki bu planlardan kaç kez vazgeçtiniz? Sağlıklı alışkanlıklar edinmeye karar vermek, günümüzde her şeyi en hızlı şekilde halletmeye çalıştığımız ve doğal olandan gittikçe uzaklaşıp daha kolay olarak gördüğümüz yapIya talep gösterdiğimiz için oldukça güç. Bu tür kararlar aldıktan sonra ise bunları kalıcı hale getirmek daha da zor olabiliyor. Yine de spora başlamak, daha sağlıklı beslenmeye karar vermek, meditasyon ve stres yönetimine zaman ayırmak veya kendi cilt bakım ürünlerinizi evde hazırlamak gibi sağlıklı kararları alışkanlık haline getirmek imkansız değil. Bu 3 yöntem ile yıl boyu sürecek alışkanlıklar edinmeniz mümkün. Gelin siz de aldığınız sağlıklı kararları kalıcı kılmak adına ilk adımları bu ipuçlarıyla atın.

 

1. Gerçekçi Olun ve Küçük Değişikliklerle İşe Başlayın

 

Büyük planlar yapmak, başlangıçta çok cezbedici görünüyor olabilir. Bu tür büyük planlar sizi başlarda oldukça fazla motive etse de, bir anda büyük adımlar atmak, değişiklikleri hemen fark edemeyeceğiniz için kısa zamanda motivasyonunuzun düşmesine ve planlarınızdan vazgeçmenize neden olabilir. Örneğin, spora başlamak istiyorsunuz ve hedefiniz bunu düzenli hale getirmek. O zaman, yapacağınız en iyi şey evinize veya iş yerinize yakın salonları tercih etmek olacaktır. En uygun yeri bulduktan sonra da, kendinize bir anda yüklenmeyin. Yavaş yavaş vücudunuzu alıştırın ve gelişimi gördükçe de spor programınızı artırın. Aynı şekilde, yeni bir beslenme düzenine geçmek veya diyete başlamak istediğinizde bir anda ağır diyetler yapmak motivasyonunuzun düşmesine yol açabilir, hatta daha fazla yemeye başlamanızla bile sonuçlanabilir. Beslenmenizde daha sağlıklı değişiklikler yapmak istiyorsanız küçük alışkanlıklar edinerek işe başlayabilirsiniz. Kırmızı et yerine beyaz et ve balığı öğünlerinize daha fazla ekleyebilir, sebzelerle tabaklarınızı renklendirebilir ve ara öğünlerinizi sağlıklı Zbarz lezzetleriyle değiştirebilirsiniz. Bu küçük değişikliklerle, hayal kırıklığına uğramadan sağlıklı alışkanlıklar kazanmanız çok daha kolay olacak.

 

2. Tekrar Edin ve Gerektiği Yerde Kendinizi Ödüllendirmeyi Bilin

 

Tekrar Edin ve Gerektiği Yerde Kendinizi Ödüllendirmeyi Bilin

Çocukken, her gece yatmadan önce diş fırçalamayı ne kadar fazla reddetseniz de şu anda dişlerinizi fırçalamadan yatağa giremiyorsunuz. Bunun sebebi yeterince tekrar eden davranışların beyninizde nöral bir patika oluşturarak davranışı otomatikleştirmeniz olarak tanımlanabilir. İşin en güzel tarafı da, bu davranışların başlangıçta ne kadar zor olursa olsun zamanla daha kolay hale gelmesi, çünkü aslında insan beyni düzeni oldukça sever. Her gün aynı saatte yapılan aynı davranışın stres seviyesini oldukça düşürdüğü gözlemlenmiş. Bunun yanında, bir karar verdiğinizde ve bir adım attığınızda beyninizde bir nöron hareketlenir. Eğer bu nöronlar sık sık harekete geçerse zamanla birbirine bağlanır ve bir ağ oluştururlar. Bunun adı da artık alışkanlık olur. Kısacası, bir davranışı ne kadar fazla tekrar ederseniz o davranışı alışkanlık haline getirmeniz kolaylaşır. Sağlıklı yaşama dair bir karar aldığınızda bu kararınızı mümkün olduğu kadar tekrar etmeye gayret edin. Her küçük başarınızda kendinizi ödüllendirmeyi de ihmal etmeyin. Bu sayede, alışkanlığa giden yolda davranışlarınızın sizi motive etmesine olanak tanımış olursunuz. 

 

3. Sabırlı Olun ve Kendinize Tolerans Gösterin

 

Sabırlı Olun ve Kendinize Tolerans Gösterin

Bazı günler solunuzdan kalkarsınız, kötü bir rüya görmüşsünüzdür veya o gün hiç de havanızda değilsinizdir. Haliyle alışkanlıklarınızı gerçekleştirmeye çalışmak çekilmez bir hale gelebilir. Bu gibi durumlarda kendinize kızmak veya cezalandırma yoluna gitmek yerine kendinizi dinleyin. Eğer o gün o davranışı sürdürmek içinizden gelmiyorsa kendinize tolerans göstermeyi deneyin. Bir bakıma kendi kendinize tatil ilan edin. Bu kesinlikle vazgeçmek anlamına gelmiyor. Aksine, o gün o davranışı gerçekleştirmeyerek daha sonraki günlerde aynı davranışın zihninizde yaratacağı kötü imajı engellemiş olursunuz. Sabırlı olun ve kendi kendinizi motive edin. Eğer hiçbir yöntem işe yaramıyorsa ve o davranışı bir türlü alışkanlık haline getiremiyorsanız, onu daha keyifli bir hale dönüştürmeye çalışın. Ancak her ne olursa olsun, öncelikle kendinize anlayış göstermeyi ihmal etmeyin.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.