Whey Protein Nedir? Whey Proteinin Faydaları Nelerdir?

Whey Protein Nedir

Whey protein; hayvansal sütün içinde bulunan iki protein türünden biri. Whey protein, peynir yapımında yan ürün olarak ortaya çıkan peynir altı suyu olarak da biliniyor. İçeriğinde bulunan yağ ve laktoz oranına göre; hidrolat whey protein, izolat whey protein ve konsantre whey protein olmak üzere üç türü bulunuyor. Peynir altı suyu, pastörize edilerek whey protein tozuna dönüştürülüyor ve protein barlarının yapımında kullanılıyor. Kana en hızlı şekilde karışan protein türü olduğundan, özellikle spor yapan kişiler beslenme rutinlerinde oldukça fazla tercih ediyor.

Whey protein, içeriğinde bulunan dokuz farklı esansiyel amino asit ile tam protein olarak kabul ediliyor ve uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Böylece vücuttaki kas hacmini ve kütlesini korurken, yağ yakımını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla whey proteinin pek çok faydası da bulunuyor. Peki, whey protein başka hangi amaçlar için tüketilir? Whey proteinin faydaları nelerdir?

 

Whey Proteinin Faydaları Nelerdir?

 

Whey protein içeriğinde bütün amino asitleri bulundurduğu için vücudunuzdaki kasların yıkımını engeller ve kasların yenilenmesine yardımcı olur. Kas yenilenmesi ise yorgunluk hissinizi azaltır. Whey protein ağırlıklı bir öğün, tok kalmanıza yardımcı olur. Antrenman yaparken enerjinizi artırmaya ve kilonuzu kontrol etmeye destek olur. Antrenmandan önce ya da sonra, istediğiniz etkiyi alabilmeniz için whey proteini süt ya da su ile karıştırarak tüketebilirsiniz.

 

1. Hücre Yenilenmesine Yardımcı Oluyor

 

Whey protein amino asit bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için vücudunuzdaki protein sentezine yardımcı olarak hücrelerin yenilenmesini ve onarılmasını sağlıyor. Böylece egzersiz yaparken vücudunuzda oluşan kas zedelenmesi ve yaralanma gibi durumlara karşı iyileşme sürecinizi hızlandırıyor.

 

2. Kas Yapısının Büyümesini ve Gelişmesini Destekliyor

 

Kas Yapısının Büyümesini ve Gelişmesini Destekliyor

Whey protein, bebekler için üretilen formül mamaların ve sporcular için üretilen protein barların içeriğinde bulunuyor. Vücuda alındıktan kısa bir süre sonra hızlıca kana karıştığı için kas yapınızın büyümesini ve gelişmesini destekliyor.

 

3. Kas Tutulması ve Kas Kramplarını Azaltmaya Destek Veriyor

 

Whey protein tüketimi, spor esnasında ya da spordan sonra oluşan kas tutulmalarını ve kas kramplarını azaltmaya destek veriyor.

 

4. Hafızayı Güçlendirmeye Destek Oluyor

 

Whey protein, dikkatinizi artırarak beyin hücrelerinizin daha efektif çalışmasını sağlıyor. Bu sayede hafızanın güçlenmesine ve bilişsel becerilerin ilerlemesine katkı sağlıyor.

 

5. İnsülin Direncini Düzenliyor

 

Whey protein insülin direncinizi düzenleyerek yemekten sonra gelen üşüme hissinizin önüne geçiyor. Geceleri atıştırma ve tatlı krizlerinizi büyük oranda azaltarak bel çevrenizde oluşan yağlanmayı engellemeye yardımcı oluyor.

 

6. Almanız Gereken Günlük Kalsiyum Miktarının Önemli Bir Kısmını Karşılıyor

 

Almanız gereken günlük kalsiyum miktarını düzenlemek için whey protein içerikli ürünler tüketebilirsiniz. Bir ölçek whey protein, almanız gereken günlük kalsiyumu %20 oranında karşılamanıza destek oluyor.

 

7. Bağırsak Florasını Destekliyor

Yapılan araştırmalara göre, whey protein bağırsak floranızda bulunan dost bakterileri aktifleştirerek sindirim sisteminize destek oluyor.

 

8. Tokluk Hissini Artırarak Kilo Vermeye Yardımcı Oluyor

 

Protein ağırlıklı bir öğün, metabolizmanızı hızlandırarak kendinizi formda hissetmenizi sağlar. Whey protein vücutta iştahı azaltıp tokluk hissini artırdığı için kilo vermeye yardımcı oluyor. Kas kütlenizi artırmak ve hedeflediğiniz kiloya ulaşabilmek için siz de whey proteini tercih edilebilirsiniz.

 

9. Stres Hormonlarını Düzenliyor

 

Stres Hormonlarını Düzenliyor

Stres hormonları üzerinde yapılan bir araştırmada, oluşturulan iki deney grubundan birine whey protein verildi ve her iki grubun da eşit şartlarda stres yaşamaları sağlandı. Deney sonucunda whey protein almayan deney grubunun daha çok stres hormonu salgıladığı görüldü. Siz de stres hormonlarınızı düzenlemek için whey protein tüketebilirsiniz.

 

10. Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

 

Bağışıklık sisteminizi düzenlemek için whey protein takviyesi alabilirsiniz. Böylece bağışıklık sisteminizin güçlenmesini destekleyerek soğuk algınlığı ve grip gibi salgın hastalıkların olumsuz etkilerinden kendinizi koruyabilirsiniz.

 

11. Vücudunuzda Bulunan Toksinler ile Savaşıyor

 

Whey protein vücudunuzda bulunan toksinler ile savaşarak antioksidan oluşumuna yardımcı oluyor. Bu da gün içinde kendinizi daha zinde ve daha enerjik hissetmenize destek oluyor.

 

12. Ara Öğün İçin İyi Bir Alternatif Oluşturuyor

 

Whey proteini protein bar olarak tüketerek sağlıklı ve lezzetli bir ara öğün oluşturabilirsiniz. İçeriğinde whey proteine de yer veren ZBARZ Power ile bir yandan ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi vücudunuza sunarken diğer yandan vücudunuzda yağ yakımını destekleyerek kas kütlenizi koruyabilirsiniz.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.