Sağlıklı Yağlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sağlıklı Yağlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alabilmek için birçoğumuz tükettiği besinlere dikkat ediyor. Ama çoğumuzun gözden kaçırdığı bir şey var. Vitamin ve mineralin yanı sıra sağlıklı yağların da günlük olarak tüketilmesi gerekir. Yaptığımız diyetlerde vücudumuzdaki yağları eritmeye çalışırız. Ancak vücudumuzun sağlıklı bir görünüme kavuşması için sağlıklı yağlara da ihtiyaç duyarız. Sağlıklı yağlar, vücudun bir numaralı enerji kaynağı olarak karşımıza çıkar.

Sağlıklı yağları vücudumuz kendi kendine üretemez. Bu yüzden dışarıdan alınması gerekir. Özellikle A, D, E, K vitaminleri yağda çözünen vitaminler olarak karşımıza çıkar. Bu vitaminleri sağlıklı yağlarla desteklememiz gerekir. Bunun yanı sıra; Omega-3, Omega-6 gibi yağ asitleri vücudun sinir sistemini destekler. Peki, sağlıklı yağlar ile ilgili ne kadar bilgi sahibiyiz? Sağlıklı yağların hayatımıza katkıları neler? İsterseniz konuyu biraz daha kapsamlı bir şekilde ele alalım.

 

1. Günlük Enerji İhtiyacınızı Karşılar

 

Günlük Enerji İhtiyacınızı Karşılar

Günlük enerjimizin büyük çoğunluğunu her gün tükettiğimiz yağlardan alırız. Ancak daha sağlıklı bir yaşam sürmek için vücudumuzun günlük alması gereken yağ miktarını doğru hesaplamamız gerekir. Bu hesabı yapmak ise çok kolay! Yağ miktarı günlük kalori miktarına göre hesaplanır. Örneğin, gün içinde 2000 kalori aldığınızı var sayalım. Vücudunuzun ihtiyacı olan yağ miktarı da 600 kalori civarına yani 220 grama denk gelir. 220 gramlık yağın bir kısmını günlük tükettiğimiz et, süt, yumurta, yoğurt gibi besinler sayesinde alırız. Kalan kısmı da zeytinyağı, susam yağı ve fındık yağı gibi yağları salata ve yemeklerimizde kullanarak tamamlayabiliriz.

 

2. Bağışıklık Sistemini Destekler

 

Ayrıca kuru yemişlerde de sağlıklı yağlar bulunur. Fındık, ceviz, badem, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler bağışıklık sistemini güçlendirirken kalp ve damar hastalıklarına karşı bedeni destekler. O nedenle gün içerisinde 2-3 ceviz, 10 badem, 10 çiğ fındık tüketmek sağlıklı yaşamı destekleme noktasında kritik bir rol üstlenir. Siz de bu besinleri ara öğünlerinize yayarak tüketebilirsiniz.

 

3. Fazla Kilolardan Daha Hızlı Kurtulmanıza Yardımcı Olur

 

Fazla Kilolardan Daha Hızlı Kurtulmanıza Yardımcı Olur

Süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin genellikle yağsız olanı veya az yağlı olanı tercih edilir. Ancak bazı az yağlı süt ve süt ürünlerinde daha faza şeker bulunur. Bu nedenle farkında olmadan daha sağlıksız besinler tüketmiş oluruz. Siz de süt ve süt ürünlerinin sağlıklı yağ açısından zengin olanlarını tercih ederek kilo alma riskinin önüne geçebilirsiniz.

Kilo vermeye destek olan diğer yağ da Hindistan cevizi yağı olarak bilinir. Günlük tükettiğiniz kahvenize bir miktar Hindistan cevizi yağı ilave ettiğinizde yağ yakımını hızlandırdığını göreceksiniz.

 

4. Cildinizi Güzelleştirir

 

Bazı sağlıklı yağları besinlerden alırken bazılarını da cildimize uygulayabiliriz. Böylece onların mucizevi etkilerini farklı bir şekilde görebiliriz. Cilt bakım rutinimizde kullanabileceğimiz sağlıklı yağların her biri farklı bir işlevle karşımıza çıkar. Örneğin; jojobo yağı, B ve E vitamini içerdiği için cildi güçlendirir ve cilde esneklik sağlar. Zengin bir antioksidan özelliğine sahip olan avokado yağı, dış etkenlerden koruyarak cildi parlak bir görünüme kavuşturur. Tatlı badem yağı, doğal bir makyaj temizleme ürünü olarak kullanılır. Argan yağı ise onarıcı etkisiyle hem cildinizi hem de saçlarınızı kuvvetlendirir.

Sağlıklı yağların soğuk sıkım veya sıvı versiyonlarını tercih edebilirsiniz. Birden fazla yağı karıştırarak güzel bir cilt bakım kürü hazırlayabildiğiniz gibi yağları tek tek de kullanabilirsiniz. Ayrıca nemlendiricilerinizin içine ilave ederek de etkilerini görebilirsiniz.

 

5. Cilt Yaralarını Tedavi Eder

 

Sağlıklı yağların cilt yaralarının daha hızlı bir şekilde iyileşmesini desteklediği de biliniyor. Örneğin cildinizde oluşan yanık, yara, çatlak, egzama gibi bir sorun yaşıyorsanız bölgeye çay ağacı yağını pamuk yardımıyla sürerek iyileşme sürecini hızlandırma noktasında bedeninizi destekleyebilirsiniz.

Sivilce tedavisinin vazgeçilmezi olarak bilinen çağ ağacı yağını, suyla seyrelttiğinizde tonik olarak kullanabilirsiniz. Böylece cildinizin ferahladığını ve temizlendiğini hissedersiniz. Bu işlem hem sivilcelerinizi kurutur hem de sivilce lekelerinizden kurtulmanıza yardım eder. Cildi sağlıklı bir görünüme kavuşturan diğer yağın yumurta sarısında bulunan yağ olduğunu söyleyebiliriz. Yumurtanın sarısında bulunan yağı sıkarak çıkardıktan sonra ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesini desteklemek için kullanabilirsiniz.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.