Sağlıklı Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir?

Karbonhidratlar, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan makro, yani temel besinlerden biri. Bu besin grubu, merkezi sinir sistemimizin ve beynimizin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinde etkili bir rol oynar. İyi ve kötü olarak iki farklı gruba ayrılan karbonhidratlar, yeteri düzeyde alınmadığında bazı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur. Kötü karbonhidratlarda bulunan şeker kana hızlıca karışarak kan şekeri düzeyini aniden yükseltebilir.

Sağlıklı karbonhidratlar ise herhangi bir işlemden geçirilmeyen ve rafine olmayan karbonhidrat türleri olarak tanımlanır. Vücut sağlığımız için günlük besin ihtiyacımızı olabildiğince sağlıklı karbonhidratlardan karşılamamız gerekebiliyor. Sağlıklı karbonhidratlar, sebze, meyve, kuru yemiş ve daha pek çok besin türünde bulunuyor. Öyleyse, sağlıklı karbonhidrat açısından zengin besinler nelerdir? Cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

 

1. Kinoa

 

Kinoa

Süper besin olarak da anılan kinoa, karbonhidrat ve protein bakımından oldukça zengin bir tahıl. Kinoa, içerdiği antioksidanlar sayesinde yaşlanmayı ve hücrelerde oluşan hasarları önlüyor. Glutensiz beslenen kişilerin de sıkça tercih ettiği kinoa, gluten içermeyen ve kaliteli life sahip bir besin. Bu sayede kinoa, vücutta yavaş karbonhidrat salınımı yapıyor. Farklı minerallere sahip yapısı ile de diyetlerde kullanılan sağlıklı bir besin olma özelliğini gösteriyor.

 

2. Pancar

 

Sağlıklı karbonhidrat açısından zengin olan bir diğer besin ise kırmızı pancar. Pişirildiği durumda %15 oranında karbonhidrat içeren kırmızı pancar, düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besin. Önemli oranda vitamin ve antioksidan da içeren bu besin, diyetlere farklı besin grupları yerine sıkça dahil ediliyor. Sporcuların da besin takviyesi olarak sıklıkla kullandığı kırmızı pancar, günlük hayatımızda daha çok yer edinmeyi hak eden besinler arasında yer alıyor.

 

3. Yulaf

 

Yulaf

Çözünebilir bir lif kaynağı olan yulaf, elbette ki sağlıklı ve kaliteli karbonhidrat içeren besinlerin başında yer alıyor. Bu açıdan güçlü bir bağırsak florası destekleyicisi olma özelliğini gösteriyor.

 

4. Kuru Yemişler

 

Yoğun olarak sağlıklı yağ ve vitamin içeren kuruyemişler, hafife alınmayacak oranda da karbonhidrat içeriyorlar. Üstelik sağlıklı karbonhidrat içeren besinlerin de başında yer alıyorlar. Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan kaliteli karbonhidratı kuru yemişlerden, özellikle ceviz ve bademden karşılamak mümkün.

 

5. Elma ve Yaban Mersini

 

Aslında birçok meyve sağlıklı karbonhidrat içeriyor. Elma ve yaban mersini ise vücudun ihtiyaç duyduğu oranı fazlasıyla karşılayacak kadar sağlıklı karbonhidrata bünyelerinde yer veriyor. Yaban mersini ülkemizde kolay ulaşılabilir bir meyve olmadığı için onun yerine elmanın porsiyonlardaki payını artırabilirsiniz.

 

6. Mercimek

 

Sporcuların ve sağlıklı yaşam felsefesiyle beslenen kişilerin öğünlerine sıklıkla dahil ettiği yiyeceklerden biri de şüphesiz ki mercimek. Ancak sağlıklı ve kaliteli karbonhidrat kaynağı olan mercimeği tüketirken porsiyona dikkat etmek gerekiyor. Mercimeğin fazla tüketilmesi ya da usulüne uygun pişirilmemesi hazımsızlık gibi sorunlara yol açabiliyor.

 

7. Muz

 

Muz

Elma ve yaban mersinine ek olarak önemli düzeyde kaliteli karbonhidrat içeren bir diğer meyve ise muz. Sağlıklı karbonhidrat ve lif alımı için özellikle tam olgunlaşmamış, yani sarı veya yeşilimsi renk tonlarında muzun tercih edilmesi gerekiyor. Muz tüketimi diyetlerinizde karbonhidrat ayağında güçlü bir destekleyici olabilir.

 

8. Nohut

 

Birçok bakliyat türü önemli miktarda sağlıklı ve kaliteli karbonhidrat içeriyor. Mercimek haricinde kaliteli ve sağlıklı karbonhidrat içeren bir diğer bakliyat da nohut. Öğünlerinize nohudu farklı şekillerde dahil ederek kaliteli karbonhidrat gereksiniminizi karşılayabilirsiniz. Demir bakımından da zengin bir içeriği olan bu besin, başta demir olmak üzere vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılama noktasında da destek sağlıyor.

 

9. Patates

 

Günlük hayatta pek çoğumuzun sıklıkla tükettiği patates de sağlıklı karbonhidrat içeren bir besin. Fakat patatesi aşırıya kaçmadan tüketmek gerekiyor. Ayrıca kızartma usulü patates yemeklerinden kaçınmak da sağlığınız için daha faydalı olabilir.

 

10. Brokoli

 

Brokoli

Brokoli ve ıspanak gibi yeşil yapraklı olan tüm sebzeler hem sağlıklı karbonhidrat açısından hem de lif açısından oldukça zengin. Şekerin yavaş yavaş kana karışmasına yardımcı olan brokoli, sağlıklı bir vücudu destekleyen sebzelerden biri.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.