Çiya Tohumunun Vücudumuza Olan 8 Faydası

Çiya Tohumunun Vücudumuza Olan 8 Faydası

Çiya tohumu “süper tohum” olarak da bilinirler. Süper olmasının sebebi kalorisinin oldukça düşük, içeriğinin ise bir hayli zengin olması. Binlerce yıldır insan beslenmesinin bir parçası olan bu gıda günümüzde de özellikle kilo vermek isteyenler arasında bir hayli popüler. Fakat faydaları sadece kilo vermekle sınırlı değil. Çiya tohumu; diyet lifi, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, kalsiyum, protein, demir ve potasyum bakımından oldukça zengin. Bu nedenle vücut sağlığımız için önemli bir besin kaynağı olduğunu söyleyebiliriz.

Çiya tohumu, çiya bitkisinin (Salvia Hispanica) minik siyah tohumlarından gelir. Genellikle siyah ve beyaz renkte olan bu tohumların arasında önemli bir fark yok. Fakat tohumun kahverengi olması yeteri kadar olgunlaşmadığını gösterir. İşte çiya tohumunun vücudumuza 8 faydası:

 

1. Sindirim Sisteminizin Fonksiyonel Çalışmasına Yardımcı Olur

 

Çiya tohumu besinsel lif içeriği açısından bir hayli zengin ve en fazla lif içeren gıdalardan biri. Düzenli olarak tüketildiğinde zengin lif içeriği sayesinde tokluk sağlar ve bağırsak hareketlerini arttırarak sindirim sisteminin fonksiyonel bir şekilde çalışmasını destekler. Yeterli sebze ve meyve tüketemiyorsanız günlük almanız gereken lif ihtiyacını çiya tohumu ile dengeleyebilirsiniz. Yoğurdunuza veya kahvaltılık gevreğinize çiya tohumu eklemek iyi bir alternatif olabilir.

 

2. Vücudumuz İçin Önemli Bir Aminoasit Kaynağı

 

Bitkisel bir gıdaya göre yüksek bir protein içeriğine sahip olan çiya tohumu, içeriğinde önemli aminoasitler barındırır. Kas kütlesini arttırmak veya korumak için gerekli olan bitkisel proteinleri içerir. Diğer birçok tahıl ve tohumdan daha fazla protein içerdiği için vücut geliştirenler için de önemli bir besin. Ayrıca hayvansal ürünler tüketmeyen vegan veya vejetaryan bireylerin yeterli protein alabilmesi için de önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor.

 

3. Kan Şekerinizi Dengeler

 

Çiya tohumu içerdiği yüksek lif miktarı sayesinde kan şekerinizi dengede tutmaya yardımcı olur. Lif sindirimi düzenler ve yemeklerden sonra meydana gelen ani kan şekeri yükselmelerini önler. Böylece insülin düzeyinin dengede durmasını destekler.

 

4. Mineral İçeriği ile Kemiklerinizi Güçlendirir

 

Çiya tohumunun içeriğinde güçlü kemik yapısı için gerekli olan kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi mineraller bulunur. 2 yemek kaşığı çiya tohumu bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacının 5’te 1’ini karşılayabiliyor. Bu nedenle özellikle veganların ve süt tüketemeyenlerin mineral ihtiyacını karşılaması açısından önemli bir besin.

 

5. İyi Bir Omega 3 Kaynağı

 

Çiya tohumunun içinde bulunan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri beyin ve kalp sağlığını destekler. İçeriğinde omega 3 yağ asitlerinin bitkisel formu bulunur. Bu açıdan bakıldığında çiya tohumunun yağlı balıklara göre omega 3 içeriği açısından zayıf olduğu söylenebilir. Balık tüketmeyenler için iyi bir takviye olsa da omega 3 ihtiyacının tamamen çiya ile karşılanması beklenemez.

 

6. Sağlıklı Bir Cilt Görüntüsünü Destekler

 

Sağlıklı Bir Cilt Görüntüsünü Destekler

Çiya tohumu, içindeki antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin neden olduğu cilt hasarına karşı koruyucu bir görev alır. Ayrıca içindeki C ve E vitaminleri ve yağ asitleri sayesinde parlak ve sağlıklı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olur.

 

7. Metabolizma Hızınızın Artmasına Yardımcı Olur

 

Çiya tohumu, içerdiği besinler sayesinde enerjinizin ve metabolizma hızınızın artmasına yardımcı olur. Yapılan araştırmalar özellikle spordan önce tüketildiğinde performans artışında anlamlı bir farklılık olduğunu gösteriyor. Bu nedenle eğer kilo vermek gibi bir amacınız varsa çiya tohumunu öğünlerinize katmak iyi bir başlangıç olabilir. Çünkü çiya tohumu, hem metabolizma hızınızı arttıracak hem de tokluk hissi vererek daha geç acıkmanızı sağlayacak. Tüm faydaları bir arada düşünüldüğünde çiya tohumu için süper besin denmesi artık pek de şaşırtıcı değil.

 

8. Kronik Rahatsızlıklarınız Varsa Dikkatli Kullanın

 

Çiya tohumu son derece faydalı bir besin olsa da olası risklere karşı bir uzman tavsiyesi almayı ihmal etmeyin. Tansiyon, diyabet, şeker gibi kronik rahatsızlıklara sahipseniz ve ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan çiya tohumu kullanmamalısınız.

 

Bonus: Çiya Tohumu İçeren Sağlıklı Atıştırmalıkları Denediniz mi?

 

Ara öğünlerinizi seçerken içeriğinde çiya tohumu olan gıdaları tercih etmek sağlığınız için faydalı olabilir. Öğünlerinizi hazırlayamadığınız yoğun dönemlerinizde hazır barları deneyebilirsiniz. Özellikle formunu korumak ve enerji almak isteyenler Zbarz’ın çiya tohumlu barlarına bayılacaklar. Koruyucu içermeyen bu atıştırmalıkların lif içerikleri de bir hayli yüksek. Tuzlu sevenler Chill Kırmızı Biber barını, tatlı sevenler ise Slim Guarana Elma barını keyifle tüketebilir.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.