Lifli Yiyecekler Tüketmenin Sağlığımıza Olan Bilmediğimiz 7 Faydası

Lifli yiyecekler

Tükettiğimiz yiyeceklerin sindirim sistemindeki enzimler tarafından sindirilemeyen kısmına lif ya da posa adı veriliyor. Lifler bağırsakta sindirilemiyor ancak başka besinlerin sindirilmesinde ve emilmesinde yardımcı olarak görev alıyorlar. Yetişkin bir insanın günlük alması gereken lif miktarı, gün içerisindeki temposuna göre değişmekle birlikte ortalama 25-30 gram seviyesinde. Lifler sebze, meyve, tahıl ve baklagillerde bolca bulunuyor. Peki, lifli gıdaların vücudumuza faydaları neler? İsterseniz bu konuyu yakından inceleyelim.

 

1. Sindirim Sisteminizi Düzenler

 

Lifli besinler, sindirim sisteminin düzenlenmesi ve sağlıklı bakteri florasının korunması noktasında vücuda önemli bir katkı sunuyor. Ayrıca gıdalardaki sindirilemeyen lifler suyu tutarak dışkıyı yumuşatıyor ve bağırsak hareketlerinin artmasını sağlıyor. Bu da dışkılamanın kolaylaşması ve kabızlığın önlenmesi anlamına geliyor.

 

2. Kilo Kontrolü Sağlar

 

Kilo Kontrolü Sağlar

Lifli gıdalar yapıları gereği uzun çiğneme gerektiriyor. Bu da yemeklerinizi daha yavaş yemenizi sağlarken sindirim hızınızın da artmasına neden oluyor. Yavaş yemek yeme işlemi, beyne tokluğu algılaması için gereken süreyi tanımak anlamına da geliyor. Yavaş yemek yiyerek daha az besin tüketeceğiniz için kalori alımınızı da dolaylı olarak azaltmış olacaksınız.

 

3. Cildinizi Güzelleştirir

 

Vücutta bulunan toksinler ve zararlı maddeler tüm sistemleri, doku ve organları etkiliyor. Doğal olarak cildimiz de bu etkilenen bölgeler arasında yer alıyor. Toksinler cildin daha soluk görünmesine ve yaşlanma belirtilerinin daha erken ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Lifli gıdalar vücuttaki toksinleri uzaklaştırdığı gibi su tüketim ihtiyacınızın artmasına neden oluyor. Daha fazla su tüketmek ve toksinleri vücuttan uzaklaştırmak cildinizin daha güzel görünmesine ve sağlıklı olmasına katkı sağlıyor.

 

4. Kolesterol ve Kan Şekeri Seviyenizi Düzenler

 

Lif içeren besinler kötü kolesterol adı verilen ve damar tıkanıklığının en önemli sebepleri arasında yer alan LDL’nin düşürülmesinde ve kan basıncının normal aralıkta tutulmasında oldukça etkili. Bu nedenlerden dolayı lifli gıda tüketimi kalp ve damar sağlığının korunmasında büyük rol oynuyor. Lifli gıdalar düşük glisemik indekse sahip olmalarından dolayı kan şekerinin aniden yükselmesini engeller. Ayrıca şeker emilimini yavaşlatarak diyabet hastalığının gelişimini ve ilerlemesini engelleme noktasında bedene destek olur.

 

5. Beyin Sağlığınızı Korur

 

Yapılan araştırmalara göre; günlük 7 gram kadar lif tüketmek, beyinle alakalı hastalıkları ve felç geçirme riskini azaltabiliyor. Beyin sağlığının korunmasında lifli besinlerin kan basıncı ve kan şekerini düzenleme etkisinin rolü büyük. Felç çoğunlukla beyine giden damarlardaki pıhtı oluşumundan ya da kanamalardan kaynaklanıyor. Kolesterolü, kan basıncını ve kan şekerini normal değerler içerisinde tutmak bu çerçevede beyin için de çok önemli.

 

6. Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Direnç Sağlar

 

Lifli gıdalar vücuttaki savunma mekanizmasını güçlendirir ve iltihabın önlenmesi noktasında vücuda yardımcı olur. Lifli çoğu besin antienflamatuvar, yani yangı önleyici özellikte. Ayrıca lifli gıdalar, diğer besinlerde bulunan antienflamatuvar maddelerin bağırsaktan emilimini hızlandırıyor. Lifli beslenmenin bağırsak iltihabı oluşumunu enleme noktasında da önemli bir role sahip olduğu düşünülüyor.

 

7. Kanser İhtimalini Azaltır

 

Lifli gıda tüketimi; sağlıklı bir bağırsak florası, güçlü bir bağışıklık, toksinlerin uzaklaştırıldığı sağlıklı bir vücuda sahip olma noktasında bedeni destekleyerek başta kolon kanseri olmak üzere pek çok kanser türünün görülme olasılığını düşürüyor.

 

Günlük Lif Tüketimini Artırmak İçin Ne Yapılmalı?

 

Kepeklerinden ve liflerinden arınmış beyaz undan yapılmış ekmek yerine tam buğday ya da kepekli ekmek tercih edebilirsiniz.

Kepekli makarna, esmer pirinç ya da bulgur tercih edebilirsiniz.

Yulaf ezmesi gibi bol lif içeren besinleri kahvaltınıza eklemeye çalışın.

Her öğününüzde meyve ve sebze tüketin.

Meyve suyu tüketmek yerine taze meyve tercih edin.

Salatalara ve çorbalara nohut, fasulye ya da mercimek ilave edin.

ZBARZ Active gibi lif içerikli enerji barlarıyla ara öğünleriniz için sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıklar oluşturun.

 

Lif İçeren Besinleri Fazla Tüketmek Zararlı Mı?

 

Lifli gıdalarda da “azı karar, fazlası zarar” felsefesi geçerli. Çok fazla lifli gıda tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerin bağırsaklar tarafından yeteri kadar emilememesine neden olur. Ayrıca şişkinlik, karın ağrısı ve gaz şikayetleri oluşabilir.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.