Evde Yapabileceğiniz 6 Spor Türü

Kış mevsiminde havaların soğuması ve gün ışığına sahip olduğumuz saatlerin kısalması gibi nedenlerle hepimiz evde kalıyoruz. Bu da hareketlerimizin kısıtlanmasına ve azalmasına neden oluyor. Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen insanlar ise yer zaman fark etmeden evlerinde hareket etmeye ve spor yapmaya devam ediyorlar.

Egzersiz yapmanın hem beden hem de ruh sağlığımızı olumlu etkilediği bir gerçek. Düzenli egzersiz; eklem ve kas sağlığınızı destekler, uyku düzeni kurmanıza yardımcı olur, iyi hissetmenizi sağlar, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek verir. Siz de evinizde spor yaparak genel sağlığınıza destek verebilirsiniz. İşte evde yapabileceğiniz 6 spor türü…

 

Pilates

 

Pilates

21. yüzyılda en çok tercih edilen spor türlerinden biri haline gelen pilates vücudumuz için bir hayli faydalı. Pilates, vücudunuzu eşit şekilde çalıştırmanızı sağlar ve dolaşım sisteminizin gelişimine destek verir. Kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda vücudunuzun esnemesini sağlar.

Düzenli olarak yapıldığı takdirde vücut duruşunuzu dikleştirir ve iyileştirir. Üstelik pilates, hiçbir ekipmana sahip olmadan sadece yumuşak bir yüzey üstünde kendi ağırlığınızla yapabileceğiniz bir egzersiz türü. Her yaştan insan istediği amaç doğrultusunda pilates yapabilir. Mesela çocuklarınızın seviyesine uygun pilates hareketleri seçerek onlarla eğlenecekleri bir spor aktivitesi oluşturabilirsiniz.

 

Kardiyo

 

Kardiyoyu en basit tabirle, kalp atışınızı hızlandıran egzersiz türü olarak tanımlayabiliriz. Bu tür egzersizler kaslarımızın güçlenmesini sağlar, yağ yakımına yardımcı olur, enerji verir, stres ve depresyonun etkilerini azaltır. Yürüyüş, koşu, eliptik, merdiven çıkma, bisiklet, yüzme kardiyo hareketlerinden sadece bazıları.

Bu hareketleri evde yapmanızı sağlayacak ekipmanları alabilir veya internette paylaşılan kardiyo videolarından kendi seviyenize uygun olanları deneyebilirsiniz. Amerikan Kalp Derneği, kalp sağlığının korunması için haftada en az 3 kere 25 dakikalık yoğun veya orta şiddetle aerobik hareketler içeren kardiyo egzersizleri öneriyor. Ayrıca düzenli kardiyonun kalp hastalıkları riskini azalttığını gösteren araştırmalar da mevcut. Unutmayın, kalbimiz de bir kas kütlesinden oluşur.

 

Yoga

 

Yoga

Yoga, evde yapabileceğiniz bir diğer egzersiz türü. Kas ve kemik sağlığınızı desteklemekle kalmaz, yaş ilerledikçe azalma eğiliminde olan esnekliğinizi de geliştirmeye yardımcı olur. Düzenli olarak yoga yapan kişilerde kas dokusu ve omurga esner ve güçlenir. Beden sağlığınıza olan katkısının yanında yoga, ruh sağlığınız için de bir hayli faydalı. Zihinsel farkındalığınızı arttırmaya yardımcı olarak stresten ve kaygıdan arınmanızı, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

Böylece kişi yaşamda karşılaştığı duyguların farkına varmaya başlar ve duygusal açıdan dengeli bir ruh hali ortaya çıkar. Yoga için gerekli olan tek malzeme ise basit bir mat. Bu konuda yoga eğitmenlerinden yararlanabileceğiniz gibi, internette yer alan başlangıç videolarından da destek alabilirsiniz. Yogaya haftada birkaç ders ile başlayabilir, farklı hocaları deneyimleyerek farklı pozlar öğrenmeye başlayabilirsiniz.

 

Fitness

 

Ağırlıklar yardımıyla yapılan fitness genelde spor salonlarına gidenlerin tercih ettiği bir egzersiz türü. Fakat siz de edineceğiniz ağırlıklar ile evinizde fitness yapabilirsiniz. Ekipman kullanmadan yapmak istediğiniz takdirde kendi ağırlığınızı kullandığınız şınav, mekik, plank gibi hareketlerden oluşan bir program hazırlayabilirsiniz.

Fitness vücudun fit görünmesini hedeflerken kas yapınızın gelişimine destek verir. Fitness programları kişiye özel olmalı ve mümkünse fizyoterapist ya da spor eğitmeni gibi uzman kişiler tarafından hazırlanmalı. Aksi halde sakatlanmalara ve yaralanmalara açık bir spor olduğunu belirtelim. Fitness, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirirken metabolizmanızın hızlanmasına da yardımcı olur. Fitness antrenmanlarını kardiyo antrenmanları ile dönüşümlü olarak yaptığınızda daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.

 

Zumba

 

Egzersiz yaparken sıkılıyor ve bir an önce bitirmek için elinizden geleni yapıyorsanız zumba tam size göre. Zumba, egzersiz hareketleri ile eğlenceli müzikleri harmanlayarak yapılan bir spor. Aslında toplu bir şekilde yapılan, sosyalleşmeyi ve grup dinamiğini önemseyen zumba, evde internetteki videolardan yararlanılarak da yapılabilir. Zumba dersleri özellikle zayıflamak ve stres atmak isteyenler için etkili olabilir. Ayrıca vücudunuzun tamamını çalıştırarak vücut koordinasyonunuzu geliştir ve dayanıklılığınızı arttırmaya yardımcı olur.

 

İp Atlama

 

İp atlama

İp atlama kardiyo egzersizlerinin bir türü olarak karşımıza çıkar. Gayet ucuz bir ekipman ile evinizde ip atlama egzersizi yapılabilirsiniz. Böylece bacak, sırt ve omuz kaslarınızın gelişmesine yardımcı olursunuz. İp atlama, kas gelişimini ve koordinasyonunu destekleyerek kısa bir süre içinde çok fazla kalori yakılmasını sağlar. Eğer kilo verme hedefiniz varsa ip atlama egzersizini mutlaka programınıza eklemelisiniz.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.