• Ana Sayfa
  • Manşet
  • Açık Havada Koşu Yapmanın Bedensel ve Zihinsel Sağlığımıza Olan 6 Etkisi

Açık Havada Koşu Yapmanın Bedensel ve Zihinsel Sağlığımıza Olan 6 Etkisi

Açık havada koşu

Spor yapmak, fiziksel sağlığımız için olduğu kadar zihinsel ve ruhsal sağlığımız için de faydalı. Düzenli olarak spor yapan insanlarda şeker, kolesterol, kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimali bir hayli azalıyor. Açık havada koşu yapmak ise yapabileceğiniz basit sporlardan biri fakat genel sağlık halimize olan olumlu etkileri çok fazla.

Koşu yapmak, genelde kilo verme amacı ile tercih edilse de faydaları bununla sınırlı değil. Koşu, fiziksel ve ruhsal açıdan size kendinizi zinde hissettirir. Bir de sporu açık havada yaparsanız, temiz havanın vücudunuza ne kadar iyi geldiğine inanamayacaksınız. İşte açık havada koşu yapmanın bedensel ve zihinsel sağlığımıza olan etkileri…

 

Uyku Düzeni Oturtmanıza Yardımcı Olur

 

Düzenli olarak açık havada spor yaptığınızda 24 saatlik biyolojik döngünüzün doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olursunuz. Gündüz koşu yaparken aldığımız güneş ışığı, gece olduğunda uyku hormonunun çalışması için uyarıcı görevi görür. Eğer uyku düzeni ile ilgili problemler yaşıyorsanız açık havada koşu yapmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede fazla enerjiyi de atacağınız için geceleri uykuya daha kolay dalabilirsiniz.

 

Vücut Kondisyonunuzu Geliştirir

 

Vücut Kondisyonunuzu Geliştirir

Koşu yapmak, vücudun birçok bölgesini aynı anda çalıştıran ve efor gerektiren bir egzersiz türü. Düzenli bir şekilde tempo arttırarak yapıldığında kişinin vücut kondisyonunda önemli bir gelişme sağlamasına yardımcı olur. Bundan dolayı açık havada spor yapanlar kolay kolay yorulmazlar ve çok fazla dinlenme ihtiyacı hissetmezler. Aynı zamanda koşu sırasında kol, bacak ve omuzların birlikte çalışması vücudun denge sağlamasını da destekliyor.

 

Öğrenme ve Çalışma Kapasitenizi Bile Etkiliyor

 

Açık havada koşu yaparken beynimize çok daha fazla oksijen gidiyor. Bu da algılarımızın açılmasına ve farkındalığımızın artmasına yardımcı oluyor. Yapılan bazı araştırmalar, düzenli olarak yapılan koşunun beyinde öğrenme ve hafıza gibi işlemleri yapan “hipokampus” bölgesinin etkinliğini arttırdığını söylüyor. Bu nedenle dikkatinizi toplamaya ihtiyaç duyduğunuz veya öğrenme verimliliğinizi arttırmak istediğiniz günlerde işlerinize başlamadan önce açık havada koşu yapmak hem size hem de beyninize iyi gelebilir.

 

Ruhunuzu İyileştirici Etkisi Var

 

Ruhunuzu İyileştirici Etkisi Var

Düzenli egzersiz; stres, kaygı, endişe gibi duyguları pozitif anlamda etkiler. Açık havada, özellikle yeşilliklerin çok olduğu alanlarda koşu yapmak sizi sakinleştirir ve olumsuz duygulardan arınmanıza yardımcı olur. Doğa ile kurduğunuz etkileşim dolayısıyla huzurlu hissedecek ve şehrin karmaşasından bir süreliğine de olsa kurtulacaksınız.

Spor yapmanın fiziksel ve ruhsal sağlığınıza katkılarını hissettikten sonra bu aktiviteyi alışkanlık haline getirmek isteyeceksiniz. Bu da sizin kendi disiplininizi sağlamanıza destek olacak. Ayrıca, koşu sırasında psikolojik sağlığınız için önemli olan endorfin hormonu salgılanır. Endorfin hormonu moral ve motivasyonunuzu arttırırken enerjik ve mutlu hissetmenize yardımcı olur.

 

D Vitamini Almanıza Yardımcı Olur!

 

Açık havada yapılan koşu sayesinde kasların ve kemiklerin gelişimi için son derece önemli olan D vitaminini de vücudunuza kazandırabilirsiniz. D vitamini bazı besinlerde de bulunur fakat en etkili şekilde güneşten alınır. Sürekli spor salonu, ofis, okul gibi kapalı alanlarda bulunduğumuzda vücudumuzdaki D vitamini oranı azalır.

Özellikle kış aylarında vücudumuzdaki D vitamini kritik seviyelere düşer. Bu nedenle kışın açık havada spor yapmak daha önemli bir hal alır. D vitamini eksikliği; halsizlik, kaslarda güçsüzlük, kemik zayıflığı gibi problemlere neden olabilir. Fakat düzenli olarak açık havada spor yapanlar bu sorunlara karşı daha dirençli bir vücuda sahip olurlar.

 

Daha Fit Bir Vücuda Sahip Olmanızı Sağlar

 

Her gün düzenli olarak koşu yapmak metabolizmayı uyarır ve daha kolay kilo vermenize yardımcı olur. Üstelik koşu gibi yoğun egzersizler, eylem bittikten sonra da kalori kaybına sebep olurlar. Yani koştuktan sonra gün içinde enerji harcama düzeyiniz yüksek kalmaya devam eder. Fakat bazen koşu tek başına yeterli olmayabilir. Fit bir vücuda sahip olmak isteyenler, düzenli koşu rutinlerini sağlıklı beslenme planı ile desteklerlerse hedeflerine daha kolay ulaşabilirler.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.