Kış Mevsiminde Nasıl Antrenman Yapmalıyız?

Kış Mevsiminde Nasıl Antrenman Yapmalıyız

Kış aylarında günlerin kısa olması ve havaların soğuması antrenman iştahımızı kapatabilir. Spor salonuna gidip antrenman yapmaya üşenebiliriz. Ancak kış mevsimi, ince kıyafetler giydiğimiz ve vücudumuzu daha çok sergilediğimiz yaz aylarına fit bir şekilde girmemiz için iyi bir hazırlanma dönemidir. Ayrıca soğuk hava, egzersizlerimizden daha çok verim elde etmek için destekleyici olabilir. 0 derece ve altındaki sıcaklıklarda metabolizma hızımız artacağı için daha fazla kalori yakabiliriz.

Vücudumuzdaki fazla yağlardan kurtulmak ve kas hacmimizi arttırmak için düzenli bir antrenman ve beslenme programına sadık kalmamız gerekir. Kış aylarını iyi değerlendirip kendimize düzenli bir program oluşturursak, yaz öncesinde birkaç haftalık diyetle yaz aylarına hazır hale gelebiliriz. Fakat kış aylarında antrenman yaparken bazı durumlara daha fazla dikkat etmemiz ve programımızı kış şartlarına göre düzenlememiz gerekebilir. Peki, kış mevsiminde nasıl antrenman yapmalıyız?

 

Hava Şartlarına Uygun Giyinin

 

Kış aylarında daha çok kapalı alanlarda spor yapmanızı öneririz. Ancak dışarıda spor yapmak durumundaysanız kendinizi hava şartlarından korumanız gerekir. Soğuk havaya çıkmadan önce mutlaka kapalı bir alanda ısınma hareketlerinizi yapmalısınız.

Dışarı çıktığınızda antrenmanınıza yavaş tempoda başlamalısınız. Kışın antrenman yaparken üzerinize çok kalın bir şey giymek yerine kat kat giyinmeyi tercih edebilirsiniz. Sentetik bir içlik ve üzerine ince yün kıyafet tercih edebilirsiniz.

Rüzgarlı havada antrenman yapıyorsanız mutlaka rüzgarlık kullanmalısınız. Dinlenme esnasında terinizin üzerinizde soğuma durumu olduğu için bu süreyi kapalı bir alanda geçirmeniz önerilir.

 

Antrenman Öncesi Isınma Hareketlerini İhmal Etmeyin

 

Antrenman Öncesi Isınma Hareketlerini İhmal Etmeyin

İş yoğunluğu ve zaman sorunundan dolayı bazen antrenman öncesi yapılması gereken ısınma hareketleri ihmal edilebiliyor. Ancak ısınmanın önemi çok büyük. Isınmadan antrenmana başlamak, hem alacağınız verimi düşürür hem de sürpriz sakatlıklara yol açabilir.

Özellikle soğuk hava şartlarında sakatlıklarla daha sık karşılaşmak mümkün olabiliyor. Sakatlanmalardan korunmak ve antrenmanınızı yüksek tempoda yapabilmek için ısınma hareketleriyle başlamayı asla ihmal etmeyin.

 

Düşük Tempolu Sporları Tercih Edin

 

Set arası dinlenme süreleri içinde ısı kaybı yaşanır. Bu yüzden kış aylarında, uzun dinlenme sürelerine ihtiyaç duyulacağından dolayı yoğun ve ağır yüklenme gerektiren antrenman programları tercih edilmez. Profesyonel hedefleriniz yoksa, uzun süreli fakat düşük tempolu sporları tercih etmeniz daha faydalı olabilir.

 

Yeteri Kadar Su Tüketin

 

Yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle su ihtiyacı daha fazla hissedilir. Kış aylarında ise daha az su tüketilir. Fakat yaz aylarında olduğu kadar kış aylarında da sıvı tüketimi çok önemli.

Özellikle spor yaparken terleyeceğiniz için vücutta sıvı kaybı söz konusu olur. Su ihtiyacı hissetmeseniz bile gün içerisinde belirli aralıklarla su içmelisiniz. Meyve suları ve enerji içecekleri karbonhidrat içerirler. Bu nedenle su niyetine tüketilmeleri önerilmez. Ayrıca alkollü içecekler sıvı kaybını arttıracağı için spor öncesi tüketilmemeleri gerekir.

 

Uyku Düzeninizi Önemseyin

 

Uyku Düzeninizi Önemseyin

Uyku düzeni, hem kilo vermeniz hem de kas gelişiminiz açısından önemli bir konu. Antrenmanlar kaslarınızı yorar ve yıpratır. Dinlenmek, vücudunuz için düzgün bir antrenman programı kadar önem teşkil eder. Verimli bir dinlenme için ise iyi bir uyku düzeni gerekir. Çünkü uyku esnasında bedeniniz tam dinlenme durumuna geçer. Bu yüzden antrenman yaptığınız günlerde uykunuzu iyi almanız, vücut sağlığınızı korumanızı ve daha verimli bir antrenman yapmanızı destekler. Ayrıca uyku esnasında salgılanan büyüme hormonu, kas ve iskelet gelişiminize katkı sağlar.

 

İyi Bir Beslenme Programı Hazırlayın

 

Antrenman öncesi ve sonrası gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamak için düzenli ve yararlı bir şekilde beslenmeyi bilmeniz gerekir. Özellikle antrenman sonrası alınacak karbonhidrat, kan şekeri seviyenizi korur ve boşalan enerji depolarınızı tekrar doldurur.

Bu noktada enerji barlarından da destek alabilirsiniz. Enerji barları ile pratik bir şekilde enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kolay taşınabilir formları sayesinde dilediğiniz yere rahat bir şekilde taşıyabilir ve pratik şekilde tüketebilirsiniz. Faydalı bileşenler açısından zengin içerikleri sayesinde enerji barları vücudunuzun vitamin ve mineral ihtiyacının bir bölümünü de karşılama noktasında size yardımcı olur.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.