Guarana Nedir? Vücudumuza olan 6 Faydası

Guarana, sabunağacıgillerden küçük ve kırmızı renkli, meyveli bir bitki türü. Amazon havzasına özgü olan ve daha çok Brezilya’da yetişen guarana, “Paullinia cupana” adıyla da biliniyor. Bazı coğrafyalarda oldukça popüler olan guarananın meyvesi, kahvenin meyvesi ile hemen hemen aynı boyutlarda. İnsanlar guaranayı, tohumlarını çiğneyerek ya da toz haline getirdikten sonra suda eritip içerek tüketmeyi tercih ediyorlar. İnsan gözünü andıran bu meyvede, siyah çekirdeğin çevresinde kırmızı renkli bir kabuk bulunuyor. Ekstraktı ise çekirdeklerinin toza dönüştürülmesiyle elde ediliyor.

Amazon kabilelerinin asırlar boyunca terapötik amaçlarla kullandığı guarana; kafein, theobromine, theophylline gibi birçok uyarıcıya ve catechin, tannin, saponin gibi çeşitli antioksidanlara sahip. Dolayısıyla guarananın pek çok faydası da bulunuyor. Öyleyse guarananın faydalarını inceleyerek bu bitkiyi daha yakından tanımaya ne dersiniz?

1. Yorgunluğu Azaltır ve Daha İyi Odaklanmanızı Sağlar

Guarana, popüler enerji içeceklerinde de kullanılan bir bileşen. Aynı zamanda son derece kaliteli bir kafein kaynağı. Öyle ki, guarananın çekirdeklerinde kahveye kıyasla 4-6 kat daha fazla kafein bulunabiliyor. Dolayısıyla odaklanma ve zihinsel enerjiyi koruma noktasında harika bir katkı sağlıyor.

Yapılan bir araştırmada; guarana içeren gıda takviyesi alan deneklerin, içmeyenlere kıyasla kendilerini daha az yorgun hissettikleri tespit edildi. Dolayısıyla buradan elde edilen çıkarıma göre guarana, yorgunluk hissini bir noktaya kadar ortadan kaldırabiliyor ve daha dinç hissetmenizi sağlayıp çalışmalarınıza daha rahat odaklanmanızı mümkün kılıyor.

 

2. Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir

 

İyi bir kafein kaynağı olan guarana, metabolizmada hemen hemen 12 saatlik bir hızlandırıcı etki gösterebiliyor. Metabolizma hızını %3-11 oranında artırabilen guarana, bedenin daha kısa zamanda daha çok kalori yakmasına yardımcı oluyor.

 

3. Kronik İshal ve Kabızlıkla Mücadelede Size Destek Olur

Guarana, popüler olduğu coğrafyalarda çok uzun zamandır kronik ishal ve kabızlık için doğal bir mide toniği olarak kullanılıyor. Sindirim problemleriyle mücadelede önemli bir destek unsuru olan guarana, bitkisel antioksidan türü olan tanninler açısından oldukça zengin olduğu için ishal şikayetlerini azaltıyor.

Guaranada bol miktarda yer alan ve sert yapılarıyla bilinen tanninler, dokulara yapışarak temas ederler. Bu sayede sindirim sistemindeki duvarların “su geçirmez” etkiye sahip olmalarını sağlarlar. Bu da bağırsaklar tarafından emilen suyu kısıtladığı için ishal şikayetleri ortadan kalkmaya başlar.

Diğer yandan guarana, kafein açısından oldukça zengin olduğu için doğal bir laksatif olarak da kullanılabiliyor. Bu sayede bağırsaklardaki kaslar hareketlenir ve kabızlıkla ilgili şikayetler azalır.

Guarana, düşük dozda tüketildiğinde bile ishale iyi gelebiliyor. Fakat kabızlığa iyi gelmesi için dozu artırmak gerekebilir.

 

4. Kalp Sağlığını Destekler

 

Kalple ilgili rahatsızlıklar, dünya genelindeki her dört ölümden birinin sebebi olarak insan sağlığı için önemli bir risk teşkil ediyorlar. Guarana ise böylesine tehlikeli sonuçları olan kalp hastalığı riskini iki farklı şekilde azaltabiliyor:

Antioksidan etkisi sayesinde kan akışını destekliyor ve kandaki pıhtılaşmayı engelleyebiliyor.

Bazı çalışmalarda ise guarananın kötü kolesterolün oksidasyonuna engel olduğu görüldü. Bu sayede, guarana aracılığıyla okside olan kolesterolün damarlarda plak birikimini önleyebileceği yorumu yapıldı. Hatta guarana tüketen yetişkinlerde, tüketmeyenlere kıyasla %27 oranında daha az okside olmuş kötü kolesterol tespit edildi.

 

5. Ağrıları Azaltır

 

Amazon kabilelerinin bir ağrı kesici olarak kullandığı guarana, yüksek kafein içeriği sayesinde adenozin reseptörlerine bağlanıyor. A1 ve A2a olarak adlandırılan ve ağrı hissinin uyarılmasında rol oynayan bu reseptörlere bağlanarak ağrı hissinden kurtulmanıza yardımcı oluyor. Zaten kafeinin reçetesiz satılan pek çok ağrı kesicide yer almasının sebebi de bu.

 

6. Cildinizin Daha Güzel Görünmesini Sağlar

 

Kozmetik sektöründe de oldukça popüler olan guarana; yaşlanma karşıtı kremlerde, losyonlarda ve sabunlarda kullanılabiliyor. Kafein içeriği sayesinde kan dolaşımını destekleyerek cilt sağlığını destekliyor. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda, guarana içeren ürünlerin sarkmaları azaltarak cildi sıklaştırdığı ve kırışıklıkları azalttığı da gözlendi.

Özetlemek gerekirse; düzenli olarak tüketmeniz halinde guarana bağırsak hareketlerini düzenler, ağrıları azaltır, kalp sağlığını korur. Guarana sayesinde kendinizi daha dinç hissedersiniz ve çalışmalarınıza daha kolay odaklanırsınız. Cildiniz çok daha genç ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur.

Zbarz
Yorum Yazın
Yorum Yapabilmek İçin Yapmalı Veya Olmalısınız.